Határozatban ítélte el Azerbajdzsánt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének állandó bizottsága, mert Ramil Safarov átadását követően megsértette a nemzetközi kapcsolatokban tanúsítandó jóhiszeműség és a jogállamiság elvét, amikor a gyilkosság miatt elítélt azeri tisztet azonnali kegyelemben részesítette.

Az azeri Safarovot két évvel ezelőtt az Európa Tanács külföldi foglyok átadásáról szóló egyezménye alapján adta át Magyarország hazájának. Az egyezmény a szervezet közleménye szerint alapvetően humanitárius célokból teszi lehetővé a foglyok hazaszállítását.

Hazatérésekor Safarov azonnal elnöki kegyelemben és hősnek járó fogadtatásban részesült, valamint visszamenőleges hatállyal elő is léptették, holott a magyar bíróság gyilkosság miatt életfogytiglani börtönre ítélte, és legkorábban 30 év után szabadulhatott volna.

Ramil Safarov 2004-ben, egy budapesti NATO-nyelvtanfolyamon éjszaka, álmában, egy baltával meggyilkolta örmény katonatársát, Gurgen Margarjánt. A magyar bíróság különös kegyetlenséggel, aljas indokból és előre kitervelten végrehajtott emberölés miatt ítélte életfogytiglani börtönre.

Az egyezmény célja nem az, hogy lehetővé tegye elítéltek azonnali szabadon bocsátását hazájukban – állapította meg az állandó bizottság.

“Bár a részes államoknak az egyezmény értelmében szuverén joguk, hogy kegyelemben vagy amnesztiában részesítsenek olyanokat, akiket börtönbüntetésre ítéltek, a közgyűlés emlékeztet, hogy a többi között a nemzetközi szerződésekről szóló bécsi egyezmény által is elismert, a nemzetközi kapcsolatokban tanúsítandó jóhiszeműség és a jogállamiság elve azt követeli meg, hogy az egyezményeket eredeti céljukkal összhangban alkalmazzák” – idézi a szervezet közlemény a közgyűlés állandó bizottsága által elfogadott határozatot.

Az állandó bizottság az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének mintegy 60 vezető tagjából áll, amely a testület strasbourgi plenáris ülésszakai között a közgyűlés nevében jár el.