Az európai uniós jogszabályt közvetlenül alkalmazva közel tízmillió forint késedelmi kamat jár egy zalai kft.-nek, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellen indított közigazgatási pert a késedelmes áfa-visszatérítések miatt – tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.

A Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság által jogerősen lezárt ügyről Beznicza Árpád közölte: az adóhatóság eredetileg elutasította a zalai cégnek azt az igényét, amelyben a 2008 októbere és 2011 második negyedéve között benyújtott áfabevallásai alapján késedelmesen kiutalt összegek miatt közel 10 millió forint késedelmi kamatot követelt.

A társaság pert indított a NAV ellen, amelyben előadta: az említett időszakban több mint félmilliárd forint áfát igényelt vissza, de azt az adóhatóság az akkori magyar áfatörvény rendelkezéseinek megfelelően – ugyanakkor az uniós joggal ellentétesen – késedelmesen fizetett ki. Az adóhatóság a magyar szabályozás alapján csak azokat a számlákat ismerte el a visszatérítés alapjaként, amelyeket a bevallás benyújtására előírt határidőig a felperes kiegyenlített.

Ezzel szemben a cég azzal érvelt, hogy az adott havi bevallás esedékességétől számított 45 napon belül kellett volna az adóhatóságnak a visszaigényelt áfát kiutalni, függetlenül attól, hogy az alapul szolgáló számlákat kiegyenlítették-e.

A Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a felperes kft.-nek adott igazat, hatályon kívül helyezve a jogerős adóhatósági határozatot, s egyben új eljárásra kötelezve az adóhatóságot.

Az ítélet szerint az adóhatóság határozata jogszabálysértő volt, mert a felperesnek az áfatörvény 2011 szeptemberi változásai előtt is volt jogalapja a késedelmi kamat követelésére. Az Európai Unió áfa irányelvének rendelkezésével ugyanis ellentétes volt a magyar jogszabály, amelyben a számla kiegyenlítésétől tette függővé a visszatérítést.

A felperes tehát a 2011 szeptembere előtti időszakra is késedelmi kamatra tarthat igényt. Az adóhatóság a késedelmes fizetése esetén a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő összeget köteles megfizetni.

Az ítélet jogerős, de az ellen 60 napon belül felülvizsgálati kérelmet nyújthatnak be az érintettek a Kúriához – tette hozzá a bírósági szóvivő.