A józsefvárosi tűcsereprogram megszüntetésére is reagáló ombudsmani álláspont és az elmúlt hetek olykor szélsőséges véleményeket felvonultató vitája után az Emberi Erőforrások Minisztériuma levélben válaszolt az alapvető jogok biztosának a jelentésére. A leszokásra nem motivált droghasználók esetében az EMMI továbbra is kiemelten fontosnak tartja a különböző ártalomcsökkentő beavatkozások alkalmazását, illetve a szolgáltatásokhoz történő hozzáférés javítását. A minisztérium illetékes államtitkára ide sorolja a steril eszközök biztosítását is, valamint számos beavatkozást tervez a helyi szintű kábítószer-probléma megelőzése és kezelése érdekében.

Székely László ombudsman egy panaszbeadvány kapcsán vizsgálta hazai drogkoordináció újjáalakított intézményi rendszerének működését, a vizsgálat egyik témájaként pedig a józsefvárosi tűcsere szolgáltatást végző Kék Pont Alapítvány és a helyi önkormányzat együttműködési szerződésének felmondását, és annak lehetséges következményeit. A vizsgálat megállapításai között szerepeltek a tűcsereprogramok visszaszorulásával fenyegető, Európa néhány országában már tapasztalható járványügyi kockázatok, és a helyben élő, a drogokat elutasító polgárok egészséges életmódjának, életvitelének a követelménye is.

A biztos jelentésében Budapest VIII. kerület polgármesterét kompromisszumos, a helyi lakosok és az ellátott intravénás szerhasználók érdekeit egyaránt figyelembe vevő, valamint a drogszemét, vagyis az eldobált fecskendők hatékony összegyűjtését, a polgárok egészséges környezethez való jogának érvényesülését szolgáló megoldásra kérte. Ugyanebben a jelentésben az ombudsman az emberi erőforrások miniszteréhez is fordult és felkérte őt, hogy a Nemzeti Drogstratégia rendelkezéseivel összhangban szakmai iránymutatásban segítsen tisztázni a tűcsereprogramok drogpolitikai és ellátásbeli szerepét, segítséget nyújtva az önkormányzatoknak a már meglévő együttműködések kereteinek helyes értelmezésében, a későbbi megállapodások feltételeinek egyértelmű meghatározásában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, Czibere Károly az alapvető jogok biztosát egyebek között arról tájékoztatta, hogy a Nemzeti Drogellenes Stratégia az Európai Uniós törekvésekkel összhangban a felépülés-központú megközelítésre alapoz. Megemelt összegű pályázatokkal és folyamatos szakmai segítséggel is támogatja a helyi szintű drogpolitikát, együttműködik az önkormányzatokkal és a helyi kábítószerügyi koordinációért felelős Egyeztető Fórumokkal.

A felépülés-központú Nemzeti Drogellenes Stratégia értelmében a minisztérium az intravénás szerfogyasztáshoz kapcsolódó egyéni és társadalmi károk hatékony megelőzését elsősorban olyan szolgáltatások és programok biztosításában látja, amelyek illeszkednek az egyéni szükségletekhez és körülményekhez, valamint lehetőséget adnak a különböző szolgáltatások kombinációjára is – írta az államtitkár. A drogosok gyógyulásának lehetőségéről a minisztérium nem mond le. Azok esetében viszont, akik nem motiváltak a leszokásra, továbbra is kiemelten fontosnak tartja a különböző ártalomcsökkentő beavatkozások alkalmazását, illetve az olyan szolgáltatásokhoz történő hozzáférés javítását, mint a megkereső tevékenységek, fenntartó kezelések és a steril eszközök biztosítása.

A helyi szintű kábítószer-probléma megelőzése és kezelése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma számos beavatkozást is tervez a Nemzeti Drogellenes Stratégiához kapcsolódó, most készülő szakpolitikai programjában – tájékoztatta Czibere Károly államtitkár Székely László ombudsmant.

Kapcsolódó cikk:

Alkotmányos alapjog sérült a tűcsereprogram megszüntetésével – A szenvedélybetegek ellátásáról – Ombudsmani jelentés