A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) holdingot hoz létre, amely kiszolgálná a jelenlegi 11 börtöncéget – mondta Lajtár József vezérőrnagy a büntetés-végrehajtási cégek fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencia szünetében, szerdán Budapesten.

A BVOP gazdasági és informatikai parancsnokhelyettese azt mondta: a januártól felállítandó holdingtól azt várják, hogy a cégek hatékonyabban működnek majd, továbbá az új struktúrától minőségjavulást is remélnek.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka nyitóelőadásában azt mondta: az elmúlt 20 évben eljutottak oda, hogy a gazdasági társaságok minden nehézségek ellenére eredményesen, hatékonyan tudták feladataikat teljesíteni. A foglalkoztatással összefüggésben a reintegráció elsődlegességét hangsúlyozta, feladatként meghatározva a fogvatartottak számára a munkakultúra elsajátítását. Rámutatott: számos olyan fogvatartott van a büntetés-végrehajtási intézetben, akik nemhogy nem dolgoztak soha, de a szüleiket sem látták dolgozni.

A büntetés-végrehajtási szervezethez 11 állami tulajdonban lévő gazdasági társaság tartozik. A fogvatartottak foglalkoztatására létrehozott börtöncégek biztosítják a 28 hazai büntetés-végrehajtási intézet belső ellátását, valamint a központi ellátás keretében a rendvédelmi és közigazgatási szervek ruházati és egyéb igényeit.

A nyolc ipari és három mezőgazdasági társaság többek között textilipari termékeket, munkaruházatot, lábbelit, higiéniai papírterméket, fémszerkezeteket, fűrészárut, iroda- és konyhabútort állít elő, továbbá nyomdai tevékenységet, hulladékgazdálkodást, textiltisztítást, állattenyésztést, illetve növénytermesztést is végez. Ezek a cégek látják el a börtönöket sertés- és csirkehússal, zöldségekkel és pékáruval, de a zárkafelszerelésektől az elítéltek ruházatán át az ágyneműk mosásáig szintén mindent innen rendelnek meg a börtönök.

A BVOP tájékoztatása szerint ma már a munkaképes elítéltek 77 százalékát foglalkoztatják, jelenleg több mint 7500-an dolgoznak a börtönökben. Tavaly a börtöncégek közel 14 milliárd forintos árbevételt és 1,5 milliárd forintos nyereséget értek el. A teljes nyereséget fejlesztésre fordítják, ezzel is szélesítve a munkáltatási lehetőségeket.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára előadásában a foglalkoztatotti létszám növeléséről beszélt, hozzátéve, hogy jelenleg több mint 4 millióan dolgoznak és 22 éve nem volt ilyen kedvező statisztika. Az államtitkár szerint az alacsony iskolai végzettségű munkaerő foglalkoztatása az egyik legsúlyosabb probléma Magyarországon.

A fogvatartottakról azt mondta: jelentős mértékben legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezőkről van szó, így különösen fontosnak nevezte a büntetés-végrehajtáson belül folyó képzéseken való részvételt. Kitért arra, hogy a tanfolyamoknál megfigyelhető, hogy a hiányszakmák a legnépszerűbbek, a legtöbben szobafestőnek, targoncavezetőnek tanulnak a börtönökben.