Kínában törvény készül a családon belüli erőszak ellen, ami egy olyan probléma központi elismerése, amely hagyományosan tabunak számít a kelet-ázsiai országban – jelentette az állami média.

A tervezet szerint a különböző társadalmi szervezeteknek, magánszemélyeknek jogukban áll majd az áldozat családján belül a fizikai vagy a mentális erőszakot szóvá tenni, megakadályozni, illetve jelenteni az illetékeseknek. A segélyszervezetek, óvodák, általános- és középiskolák, egészségügyi intézmények kötelesek lesznek a hatóságok tudomására hozni az ilyen eseteket. Amennyiben ezt nem teszik meg időben, jogi következményekkel kell számolniuk.

A rendőrségnek minden esetben intézkednie kell, az áldozat pedig kérelemmel fordulhat a hatóságokhoz, kezdeményezve biztonságának szavatolását. A kormányzati, igazságügyi és egyéb szerveknek szükség esetén gondoskodniuk kell az érintettek orvosi ellátásáról, az áldozatok jogainak védelméről, ha gyerek is érintett, akkor elhelyezéséről.

A hatályos törvények értelmében általában az erőszakot elkövetőkkel szembeni büntetés enyhébb esetekben megrovás, súlyosabbaknál büntetőjogi eljárást kell indítani. A büntetés öt napig terjedő elzárástól az őrizetbe vételen és a megfigyelés alatt tartáson át börtön is lehet legfeljebb 2 év időtartamra. Amennyiben az erőszak súlyos sérülésekhez vagy halálhoz vezet, hét év szabadságvesztés is kiszabható.

Kínában eddig nem volt külön törvény a családon belüli erőszakra, annak elemeit különböző jogszabályok, a házassági törvény, a fiatalkorúak védelmét, valamint a nők jogainak védelmét szolgáló törvények tartalmazzák.

A probléma régi keletű a világ legnépesebb országában, ahol a családtagok közötti konfliktus hagyományosan titkolt és szégyellt magánügy. A kínai nőszövetség már 2008-ban kezdeményezte egy kapcsolódó törvény megalkotását, és 2013 januárjában nyilvánosságra hozott felmérése szerint a házasságban élő nők egynegyede szenved családon belüli erőszaktól, de az is kiderült: ritkán kérnek segítséget.

Míg régebben az ehhez hasonló esetek egyáltalán nem kerültek sem a bíróságok, sem a nyilvánosság elé, az elmúlt években több tragikusan végződött eset is felhívta a figyelmet a probléma súlyosságára. Miután 2010-ben egy nő megölte az őt rendszeresen bántalmazó férjét, és ezért halálra ítélték, a családon belüli erőszak elleni törvényt sürgető aláírásgyűjtés indult.

Az érdekvédők szerint azonban nem csak a nők vannak a családokban veszélynek kitéve. A nőszövetség és az országos statisztikai hivatal egy korábbi felmérésében a gyerekek közül a megkérdezett lányoknak 33,5, a fiúknak pedig 52,9 százalékát bántalmazták fizikailag egy adott évben. A kínai központi televízió keddi összefoglalójában arra világított rá, hogy az időseknek több mint 13 százaléka elszenvedője valamilyen bántalmazásnak.

A nők elleni erőszak felszámolására törekszenek Egyiptomban

Egyiptomban tizenhat akciónapot tartanak a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.

A rendezvénysorozat alatt – sok egyéb program mellett – az egyiptomi társadalomban riasztó méreteket öltő szexuális támadások elleni önvédelemre oktatják a résztvevő nőket, és az egyetemeken figyelemfelkeltő napot szerveznek, amely a férfi hallgatók fontos szerepét emeli ki a nemek közötti egyenlőség megteremtésében.

Az ENSZ tavaly végzett felmérése szerint az egyiptomi nők több mint 93 százaléka vált a szexuális zaklatás valamely formájának áldozatává.

A keddi világnapon indult akciónapok a nemek egyenlőségével és a nők felemelkedésével foglalkozó ENSZ-szervezet (UN Women) globális kampányának keretein belül zajlanak, és az emberi jogok december 10-i világnapjával érnek véget.

A megnyitó sajtókonferencián felszólalók a nőket érő mindennapos bántalmakra példaként az észak-afrikai országban bevett gyakorlatnak számító nemiszerv-csonkítást hozták fel, nevezetesen azt, hogy a múlt héten felmentéssel végződött az ügyben indult első per. Ártatlannak nyilvánítottak egy orvost, akit azzal vádoltak, hogy az általa végrehajtott beavatkozással egy 13 éves lány halálát okozta.

Sajtóértesülések szerint az orvos és a család között született megállapodás értelmében a vádlott ötezer egyiptomi font (mintegy 170 ezer forint) fájdalompénzt fizetett a hozzátartozóknak.

A világszervezet kairói információs központjának igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a nőket érő nemi bántalmak különböző fajtái világszerte növekvő tendenciát mutatnak. Haula Matar arra figyelmeztetett, hogy ezzel tovább erősödnek a “zárt társadalmakban kialakult azon kulturális normák, amelyek a nők szerepét csupán a szülésre és a házimunkára korlátozzák”.

Egyiptomban soha nem látott mértékű felháborodást váltott ki egy videofelvétel, amelyen az látszik, hogy egy júniusi utcai felvonuláson több tucat férfi erőszakoskodik egy diáklánnyal. A közel negyven percen át kínzott áldozat súlyos sérüléseket szenvedett. A felvétel nyilvánosságra kerülése után hatályba lépett egy törvénymódosítás, amely a szexuális zaklatást az ország történelmében először bűnnek, és nem csupán a szemérem elleni sértésnek minősíti.

A keddi sajtótájékoztatón a nemi erőszak ellen küzdő, Baszma (lenyomat) nevű aktivista szervezet alapítója elmondta, hogy a hatósági szintű tevékenységek mellett fontos a lakossággal való közvetlen érintkezés. Nihál Szaad szerint a ragályosan terjedő jelenség megfékezésének érdekében a fiatalságnak kell az akciók központjában állnia, hiszen az idősebb korosztály körében rögzült felfogások megváltoztatására kevés az esély.