Az Országgyűlés mai ülésén az Alkotmánybíróság (Ab) elnökévé választhatja Lenkovics Barnabást, a testület jelenlegi tagját. A jelenlegi elnök, Paczolay Péter megbízatása 2015. február 24-én jár le, a törvényi előírások értelmében utódját három hónappal korábban lehet megválasztani.

A Ház ülése 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd titkos szavazáson, a parlamenti képviselők kétharmadának támogatásával választhatják meg az Ab új vezetőjét.

Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének megbízatása 2015. február 24-én jár le, a törvényi előírások értelmében utódját három hónappal korábban lehet megválasztani. A parlament az Ab tagjai közül választhatja ki a testület elnökét, akinek személyére Kövér László házelnök tett javaslatot pénteken. Amennyiben a jelenlegi országgyűlési képviselők kétharmada egyetért a fideszes politikus kezdeményezésével, Lenkovics Barnabás lehet az Alkotmánybíróság új elnöke, aki a titkos szavazást követően le is teheti esküjét az ülésteremben.

Az Ab-elnökválasztás után határozathozatalokkal folytatódik az ülésnap, a képviselők döntenek például az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszerről, a központi címregiszter létrehozásáról, továbbá módosíthatják a jogállási törvényeket.

A hét első ülésnapjának végén a kormány azon törvénymódosító javaslatáról kezdődhet vita, amely létrehozná az Állami Egészségügyi Ellátó Központot a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) helyett, továbbá 39 új pszichoaktív anyagot helyezne tiltólistára. Az Országgyűlés a héten szerdáig ülésezik.