Robert Kalinák szlovák belügyminiszter rendelete szerint januártól kérvényezhetik a szlovák állampolgársági jogszabály alapján elveszített szlovák állampolgárságuk visszaállítását azok, akik úgy vették fel egy másik ország állampolgárságát, hogy abban állandó lakhellyel rendelkeztek – közölte a Sita szlovák hírügynökség a belügyi tárca vezetőjére hivatkozva.

Robert Kalinák közlése szerint a miniszteri rendelet a szlovák állampolgársági törvény azon kitétele alapján valósul majd meg, amely lehetővé teszi, hogy “államérdekből” kivételesen olyan személyek is megszerezhessék a szlovák állampolgárságot, akik egyébként nem tesznek eleget azoknak a feltételeknek, amelyeket az odaítéléshez teljesíteni kell.

A januártól hatályos miniszteri rendelet alapján azok kaphatnak majd ilyen kivételt, akik ezt igénylik és közben teljesítik azt a feltételt, miszerint úgy és akkor veszítették el szlovák állampolgárságukat, hogy közben állandó lakhellyel rendelkeztek abban az országban, amelynek állampolgársága megszerzése miatt a szlovákot elveszítették. A rendelet tehát érdemben ugyanolyan hatású változtatásokat hozhat, mint az a módosítás, amelyet az aktuális szlovák állampolgársági jogszabályban a belügyi tárca megvalósítani készül, ám elébe megy az utóbbi elfogadásának.

Sem a rendelet, sem a szaktárca ilyen tartalmú törvénymódosítási tervezete ugyanakkor nem változtat érdemben a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok túlnyomó hányadának helyzetén.

A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában, Robert Fico előző kormánya idején fogadták el a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. A jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy “elveszíti” szlovák állampolgárságát az, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi. A sokat vitatott jogszabály alapján eddig már több mint kilencszázan vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük több tucatnyian a magyar állampolgárság megszerzését követően. A törvény módosítására a szlovák kormány már tavaly ígéretet tett, és a belügyminisztérium által előkészített módosítás közel egy éve el is készült, de azt – különböző okokra, köztük nemzetközi konzultációk szükségességére hivatkozva – máig sem terjesztették elő.