Az idén akár 15 ezerrel is csökkenhet a működő társaságok száma Magyarországon, mivel a megszűnések növekedését csekély cégalapítási kedv kíséri – derül ki az Opten Informatikai Kft. közleményéből.

Novemberben majdnem 4000 céget töröltek, így az egész évben szinte biztosan több mint 40 ezer céget töröl a cégbíróság a tavalyi 33 ezer után – írja az Opten.

A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezetőjét, aki elmondta: az adat látszólag ellentmond annak, hogy növekedésnek indult a gazdaság, de a cégstatisztikák elemzése inkább arra utal, hogy a hatósági szigor miatt azok a vállalkozások esnek ki a rendszerből, amelyek egyébként is inaktívak voltak.

Idén novemberben a 3952 megszűnésből 1578-at előzött meg felszámolási eljárás, vagyis az ilyen törlések aránya 40 százalék alá esett, szemben a tavaly azonos időszaki 55 százalék fölötti rátával. A végelszámolással megszűnő cégek száma idén 7000-re emelkedik a 2011-es 4300-ról, a cégbíróság által indított kényszertörlések száma pedig 30 ezer fölé is ugorhat a tavalyi 15 ezerről – olvasható a tájékoztatásban. Az induló felszámolások száma továbbra is magas, ami azt jelzi, hogy – csökkenő szerepük ellenére – néhány évig még biztosan ezek lesznek a meghatározóak a megszüntetéshez vezető eljárások között – írja az Opten.

Tóth Tamás a közlemény szerint elmondta: a 2011-es 50 ezres csúcs után idén minden bizonnyal 30 ezer alatt marad az új cégek száma. Hozzátette: a cégek csökkenő száma azt mutatja, hogy a tulajdonosok és a cégvezetők felelősségét szigorító, valamint a jegyzett tőkeminimumot érintő jogszabályváltozások nem maradtak hatás nélkül.

Az elmúlt néhány évben több kisebb szigorító jellegű cégjogi intézkedés is született, amelyek hatására mára megállt a cégvilág terebélyesedése, és egy nagyon lassú tisztulási folyamat indult meg – olvasható az Opten közleményében.

Az Opten cégfluktuációs indexe (Opten – CFI), amely egy adott időszakban törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, immár harmadik negyedéve a 13-14 százalékos értéken mozog, novemberben 14,36 százalék volt. Megyei szinten az index Tolna, Vas és Pest megyében érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Fejér, Békés és Komárom-Esztergom megye produkálta novemberben – olvasható az Opten közleményében.