Több ponton is módosítana az országgyűlési képviselők juttatásainak szabályain a parlament igazságügyi bizottsága. A testület egyebek mellett azt javasolja, hogy a képviselőknek járó üzemanyagkártyából jegyet, bérletet és autópálya-matricát is lehessen venni, továbbá lehetővé tennék, hogy bármekkora lakást bérelhessenek a politikusoknak – az erre fordítható összeg emelése nélkül.

A KDNP-s Rubovszky György vezette igazságügyi bizottság kedden nyújtotta be a Háznak a Országgyűlésről szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatát.

Ebben lehetővé tennék, hogy az üzemanyagkártyával ne csak üzemanyagot, hanem autópálya-matricát, helyközi tömegközlekedési jegyet és bérletet, helyi bérletet, valamint parkolási bérletet is lehessen vásárolni. Az üzemanyagkártyával felhasználható összeg azonban nem változna.

A javaslatot azzal indokolta a testület, hogy az összes képviselő “a legteljesebb körben, illetve az utazási szokásaihoz, szükségleteihez igazodva” használhassa az üzemanyagkártyáját.

Változhatnak az ingatlanbérlés szabályai is. Az országgyűlési törvény jelenleg azt mondja ki, hogy a képviselő tiszteletdíja 25 százalékának erejéig budapesti lakást vagy házat bérelhet, ha közjogi tisztségéhez kapcsolódóan nem jogosult lakáshasználatra vagy -támogatásra, illetve ha ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója nem rendelkezik saját lakóingatlannal a fővárosban. A képviselői megbízatáshoz kapcsolódóan, az Országgyűlés Hivatala által biztosított ingatlan legalább 35, de legfeljebb 50 négyzetméteres lehet.

Az igazságügyi bizottság ezt, a bérelt lakás méretére vonatkozó korlátozást helyezné hatályon kívül, mert a testület szerint ez “a pénzügyi korlát mellett szükségtelen”.

Az ingatlanbérlésre fordítható összeg mértéke nem változna.

Ha a parlament elfogadja az előterjesztést, lehetőség lesz arra is, hogy az országgyűlési képviselő által bérelhető irodahelyiségek esetében akkor sem kell átminősíttetni az adott ingatlant, ha az eredeti rendeltetése szerint az nem irodának minősül. Ezt azzal magyarázzák, hogy a képviselők minden szempontot – köztük “a választópolgárok általi megközelíthetőséget” – figyelembe véve a képviselői munka ellátásához szükséges legmegfelelőbb helyen dolgozhassanak.

Újdonság az is, hogy a térségi fejlesztési tanácsban betöltött tagsági megbízatás, elnöki, alelnöki tisztség ezentúl nem lenne összeférhetetlen a képviselőséggel.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon léphet hatályba, kivétel az üzemanyagkártyás szabályozás, amely 2015. január 1-jén.

Az igazságügyi bizottság előterjesztésének általános indoklásában az a célkitűzés olvasható, hogy a parlament alakuló ülése óta felhalmozott tapasztalatok alapján ésszerűbbé tegyék a képviselők juttatásainak szabályozását – “az erre a célra fordítandó költségvetési támogatás emelése nélkül” -, hogy az országgyűlési képviselők megfelelő körülmények között láthassák el megbízatásukat.