Lezárul a kisebb településeken ingyenes jogi tanácsadást nyújtó Jogpont+ Mini projekt 2014. december 31-ével az Észak-Alföldön, a program működésére az Európai Unió és a magyar állam mintegy 167 millió forintot biztosított – közölte az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz).

Az észak-alföldi régióban az Ipartestületek Országos Szövetsége a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájával konzorciumban 23 helyszínen nyújtott ingyenes jogsegély-szolgáltatást.

Az érdekképviselet tájékoztatása szerint a program 2013 július indulás óta az ország 7 régiójában mért 24 225 érdeklődő közül az észak-alföldi régió Jogpont+ Mini 23 irodáján 3999-en kértek tanácsot.

Az Iposz összesítése szerint Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben munkajogi kérdésekre 720, családjogira 1690, cégjogira 534, közigazgatás jogira 440, adó- és társadalombiztosításira 615 ügyfél kapott választ. Az érdeklődők mintegy 60 százaléka nő volt, magas arányt képviselt az online chaten, e-mailen és telefonon információt kérők száma is.

Németh László, az Iposz elnöke a közleményben kiemelte: másfél év tapasztalata azt bizonyítja, hogy a régióban működő mini irodákra a jövőben is szükség lesz, a megelőző, ingyenes, megbízható jogi tanácsadás lehetősége biztonságot jelent.