Jean-Claude Juncker elnök Dr. Edmund Stoibert nevezte ki a minőségi jogalkotás különleges tanácsadójának. A Juncker-Bizottság a munkahelyteremtés, a növekedés, a méltányosság és a demokratikus változás programját követve összpontosít az eredmények felmutatására; a kkv-k adminisztratív terheinek csökkentésével megbízott különleges tanácsadó kinevezése a kezdeményezés része.

Dr. Edmund Stoiber, Bajorország volt miniszterelnöke 2007 és 2014 októbere között a független érdekképviselőkből álló, adminisztratív terhekkel foglalkozó magas szintű munkacsoport elnöki tisztjét töltötte be. A tanácsadói csoport az egyszerűbb és költséghatékonyabb uniós jogalkotás érdekében tevékenykedett, munkájuk eredményeképpen a vállalkozások bürokratikus terhei 27%-kal csökkentek, ami több mint 33 milliárd eurós megtakarítást eredményezett.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Az intelligens szabályozásról

Az uniós intézkedések hatékonysága érdekében a Bizottság a tervezéstől a végrehajtáson át az ellenőrzésig a jogszabályalkotás valamennyi szakaszában hatásvizsgálatot készít a szakpolitikai tevékenységekről, a jogszabályokról, a kereskedelmi megállapodásokról és egyéb intézkedésekről.
Az uniós intézkedések bevezetése előtt

  • A Bizottság ütemtervet készít a tervezett kezdeményezésekről.
  • Hatásvizsgálatok révén a Bizottság felméri az intézkedés lehetséges gazdasági, társadalmi és környezeti következményeit.

Az uniós intézkedések bevezetése után

  • A végrehajtást követően a Bizottság értékeli a végrehajtott vagy folyamatban lévő intézkedések hatásait.
  • A REFIT, azaz a célravezető és hatásos szabályozás program keretében a Bizottság megvizsgálja, hogyan lehetne csökkenteni a szabályozásból eredő terheket, illetve egyszerűsíteni az érvényben lévő jogszabályokat.

Nyilvános konzultációk

A fent bemutatott folyamat eltérő szakaszaiban a Bizottság nyilvános konzultációk formájában kikéri a vállalkozások, magánszemélyek és szervezetek véleményét.

Ha szeretné, hogy e-mailben értesítsük az újonnan meghirdetett ütemtervekről és/vagy nyilvános konzultációkról, iratkozzon fel „Az Európai Bizottság tevékenysége – Értesítések” szolgáltatásra. Ha Ön egy szervezet képviseletében vagy önálló vállalkozóként érdekképviseleti tevékenységet folytat az uniós intézmények szakpolitikai és döntéshozatali folyamatának befolyásolása érdekében, kérjük, regisztrálja szervezetét, illetve vállalkozását az EU átláthatósági nyilvántartásába.

Bővebben a független érdekképviselőkből álló, adminisztratív terhekkel foglalkozó magas szintű munkacsoportról (angolul)