Nehéz napok várnak a szerbiai énekesekre, mert a szerb adóhivatal egyre jobban érdeklődik fellépéseikből származó jövedelmük iránt, pontosabban aziránt, hogy egyáltalán fizetnek-e jövedelemadót.

A szerb média a napokban többször is beszámolt arról, hogy a popzenészek egymásnak adják a kilincset az adóhivatalokban, és igyekeznek bizonyítani: pénzügyeikkel minden rendben van.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap a hét végén közölt nem hivatalos becslést arról, hogy a szerb államkasszát mennyivel rövidítik meg az énekesek, akik fellépésenként több ezer eurót is kaphatnak – készpénzben. A lap által közölt becslés szerint a nem dokumentált kifizetések miatt az énekesek évente 87 millió euróval (25 milliárd forint) rövidítik meg az országot.

Az adóhivatal elsősorban a „sztárok” nagyzolása miatt kezdte vizsgálni pénzügyeiket, egyes énekesek ugyanis a közösségi portáloknak és a pletykalapoknak is „eldicsekedtek” legújabb bundáikkal, autóikkal, házaikkal, vagy éppen egzotikus utazásaikkal. S míg a szerb átlagfizetés adózás után 380 eurót (122 ezer forint) tesz ki, addig – a szerb újságok információi szerint – az énekesek fellépésenként több ezer eurót tesznek zsebre, a külföldi koncertjeik bevételei pedig teljesen követhetetlenek.

Az egyik fiatal énekesnő például az adóhivatal megkeresését követően azt állította: ingyen szokott fellépni, az egyik autóját nagymamájától, a másikat pedig a barátjától kapta.

Eddig körülbelül egy tucat énekest hivatott be a szerb adóhivatal, állításuk szerint azonban mindenkire sor kerül hamarosan.

A szürkegazdaság a szerbiai szakértők szerint az ország bruttó hazai termékének a 30 százalékára rúg, a szerb kormány pedig szigorú pénzügyi politikát hirdetett a gazdasági helyzet javítása érdekében. Csökkentették a közszférában dolgozók béreit, valamint a magasnak ítélt nyugdíjakat, valamint az idei évtől megvonják az állami támogatást a veszteséges vállalatoktól. Az adóügyek jobb áttekinthetősége is ennek a programnak a része.