Lemondott hivataláról Romániában Toni Grebla alkotmánybíró szerdán, akit befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Az alkotmánybíró ellen múlt csütörtökön indult bűnvádi eljárás, de akkor csak szabadságra ment. A taláros testületből való lemondását azt követően nyújtotta be, hogy a DNA kedden előzetes letartóztatásához kérte a szenátus házbizottságának hozzájárulását.

A kilenctagú román alkotmánybíróságba háromévente nevez ki egy-egy tagot a képviselőház, a szenátus és az elnöki hivatal. Egy alkotmánybíró előzetes letartóztatásához vagy bíróság elé állításához az ügyészségnek meg kell szereznie az őt kinevező testület hozzájárulását.

Toni Greblat, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorát a szenátus nevezte ki alkotmánybíróvá 2013 decemberében.

A magát ártatlannak valló Grebla azzal indokolta lemondását, hogy nem szeretné, ha az ellene indult “médiakampány” megingatná a taláros testületbe vetett közbizalmat, olyan körülmények között, amikor az alkotmánybíróságra amúgy is “nyomás nehezedik”.

Az alkotmánybírót múlt héten rendőrök vitték be az ügyészségre, ahol közölték vele, hogy mivel gyanúsítják, majd szabadon távozhatott. Miután lemondott tisztségéről, a DNA bíróságtól kérheti előzetes letartóztatásba helyezését.

Toni Grebla az egyik leggazdagabb olténiai üzletember, az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő Ion Bircina lányának násznagya. A DNA azzal gyanúsítja az alkotmánybírót, hogy befolyása latba vetésével segítette Bircina üzleti tevékenységét, amiért egy luxusautót és telefont kapott használatba annak egyik cégétől.

Grebla lemondását az alkotmánybíróság is megerősítette. Megüresedett helyére a szenátusnak kell kineveznie új alkotmánybírót.

Kapcsolódó cikk:

Befolyással üzérkedő alkotmánybíró – Bűnvádi eljárást indított Toni Grebla ellen a román korrupcióellenes ügyészség