Az ombudsman szerint a szolgálatban lévő rendőrök magántelefonjának használatát tiltó miniszteri rendelet helyett a kérdést törvényben kell szabályozni, ugyanakkor álláspontja szerint a hatályos szabályozással az alkotmányos keretek között maradt a kapcsolattartáshoz való jog korlátozása.

Alapvető jogokat és kötelezettségeket csak törvény korlátozhat – emlékeztet keddi közleményében Székely László, az alapvető jogok biztosa, aki “kiegyensúlyozott, indokolt és megkülönböztetés nélküli eljárását” szorgalmazott a szolgálati kommunikációs eszköz magáncélú használatáról.

A közlemény felidézi: a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének panasza alapján foglalkozott a kérdéssel az ombudsman. A beadvány szerint előfordulhat, hogy előre nem látható családi eseményről – például betegségről, halálesetről – a hozzátartozók nem tudják értesíteni rendőr családtagjukat, ami különösen a 72 órás szolgálatban lévőknél jelenthet gondot, egyben javasolták a kérdés törvényi szintű szabályozását.

Az alapjogi biztos jelentésében emlékeztet az Alkotmánybíróságnak arra a megállapítására, hogy a fegyveres szervezetek sajátos szerepének és feladatainak ismeretében maga vállalja az alapjogok korlátozásával is járó hivatást az, aki ezen szervezetek hivatásos állományú tagja kíván lenni.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a szükségességi és arányossági mérce a különféle fegyveres szerveknél és különféle helyzetekben eltérő lehet, más egy fegyveres konfliktusban, szükség- vagy veszélyhelyzetben, és más normális viszonyok között.

A közlemény kiemeli: az alaptörvény – a régi alkotmánnyal ellentétben – átfogóan védi a magánszférát: az egyén magán- és családi életét, otthonát, új elemként nevesítve a kapcsolattartását és jó hírnevét, “a magánszféra ugyanakkor nem minden esetben mentes a beavatkozástól”, de különböző területei különböző erősségű védelmet igényelnek.

Székely László mindezek alapján felkérte a belügyminisztert, tegyen javaslatot a törvényi szintű szabályozásra, az országos rendőrfőkapitánytól pedig azt kérte, fordítson különös figyelmet arra, hogy a magáncélú mobiltelefon-használat engedélyezése, valamint halaszthatatlan külső, főként családi esetekben a szolgálati kommunikációs eszköz használata kiegyensúlyozottan, indokolt módon és megkülönböztetés nélkül történjen.