A biztonság és a bizalom évének nevezte az ideit a bíróságok számára az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kedden Pécsen.

Handó Tünde a Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék összbírói értekezlete előtti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a bíróságok sikeres működéséhez biztonság és bizalom szükséges, ezek azonban csak “időszerűséggel, minőségi ítélkezéssel” érhetők el, és ez minden bíróságnak fontos célja kell, hogy legyen.

Mivel a hazai bíróságokon évente mintegy másfél millió ügy indul, az igazságszolgáltatás munkájában ügyfélként, tanúként vagy bírósági dolgozóként több millió ember érintett – hangsúlyozta.

Az OBH elnöke kiemelte, hogy időszerűség és minőségi ítélkezés tekintetében a Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék egyaránt jól teljesített tavaly. A Baranya megyei járásbíróságokon 11 százalékkal csökkent az egy éven túl folyamatban lévő büntetőügyek száma, a polgári perek 90 százaléka pedig egy éven belül befejeződött – mutatott rá. A törvényszék másodfokán a polgári ügyek 97 százaléka 6 hónapon belül ért véget – ismertette.

Szólt arról is, hogy a táblabíróságon a büntetőügyek 56 százalékát zárták le három, 38 százalékát hat hónapon belül, és kevés a hatályon kívül helyezés, ami a járásbíróságok és a törvényszék megalapozott ítélkezésének eredménye.

A Pécsi Törvényszéken és a járásbíróságokon az összes befejezett ügy 92 százalékában, a büntetőperek 84 százalékában már első fokon jogerős döntés született, ami azt jelzi, hogy az ügyfelek elégedettek az első fokú döntéssel vagy legalábbis elfogadják azokat – fejtette ki.

Handó Tünde azt mondta, a Pécsi Ítélőtábla minőségi munkájára jó példa, hogy a táblabíróságtól tavaly 18 ügy került a Kúriához felülvizsgálatra, de egyet sem helyeztek hatályon kívül közülük.

Az OBH elnöke a biztonság témakörén belül fontosnak nevezte a tanúgondozást, amellyel elérhető, hogy a tanúk ne féljenek elmenni a bíróságra, tisztában legyenek költségeik megtérítésének, valamint távollétük esetére kimentésük szabályaival.

Sok eljárás azért húzódik el, mert a sértettek, áldozatok az elkövetőktől félve nem mernek eljönni a tárgyalásra – fogalmazott. Ezért fontos lenne, hogy az országos programként megvalósuló tanúgondozás kapcsolódjon az áldozatvédelemhez, olyan körülmények alakuljanak ki, hogy az érintettek biztonságban tudhassák magukat, a bírósági eljárást ne újabb zaklatásként éljék meg.

Megjegyezte, hogy a rendszer 18 törvényszéken, 150 tanúgondozó részvételével működik, akiknek elsődleges feladatuk a telefonhívások, az elektronikus levelek és a személyesen megjelenők fogadása.

Handó Tünde sikeresnek nevezte a bűnmegelőzést és a jogi ismeretterjesztést szolgáló Nyitott bíróság elnevezésű programot. Elmondta, hogy a kezdeményezés keretében szervezett eseményeken 38 ezren vettek részt, közülük mintegy ötezren a Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék által tartott rendezvényeken.

Az OBH elnöke a bírósági életpályáról szólva megjegyezte, hogy egy nemzetközi szervezet felmérése szerint Magyarország a bíróságok ítélkezésének időszerűségében és minőségében az Európai Unió országainak első harmadában van, a polgári és gazdasági perek tartamát tekintve a harmadik, a közigazgatási pereket nézve az ötödik, az ügyhátralék feldolgozását nézve a hetedik helyen áll. A magyar bírák nettó illetménye azonban a legalacsonyabb az unióban.

Amíg az elmúlt tíz évben 12 százalékos infláció volt, a bírói kar 42 százalékos reálbércsökkenés szenvedett el – közölte. Úgy vélte, hogy szükség van egy olyan életpályamodell kidolgozására, amely a bíráknak európai színvonalú illetményt, juttatásokat, munkakörülményeket biztosít.

Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke arról szólt, hogy a táblabíróságnak – a büntetőügyek számának folyamatos emelkedése ellenére – tavaly is sikerült időszerűen, hátralékmentesen ítélkeznie, a bírák pedig magas színvonalon teljesítették igazságszolgáltatási kötelezettségüket.

Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék megbízott elnöke azt emelte ki, hogy tavaly az előző évhez viszonyítva 25 százalékkal kevesebb, mintegy 40 ezer ügy érkezett a törvényszékre és a helyi bíróságokra, ugyanakkor jogszabályi változás miatt több mint hatvanszorosára emelkedett a szabálysértési nemperes ügyek száma.