Célegyenesbe érkezett a végrehajtói kamara átvilágítása, tavasszal a kormány elé kerül az a koncepció, amelynek alapján kiépül a transzparens módon, gazdálkodásában felelősen, a jogszabályoknak, továbbá az általános etikai szabályoknak megfelelően, erkölcsösen és közhitelesen működő szervezet – közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM).

A tárca közleményében emlékeztetett arra, hogy tavaly kezdték meg a bírósági végrehajtói rendszer felülvizsgálatát a közbizalom erősítése érdekében.

Közölték, ennek érdekében a minisztérium olyan – azóta hatályba is lépett – törvénymódosítást és kormányrendeletet kezdeményezett, amely az első lépés volt a hatékony, tisztességes és átlátható végrehajtás megteremtése felé vezető úton.

Utaltak arra is, hogy az elmúlt időszakban mind a végrehajtást kérők, mind a végrehajtást elszenvedők számos kifogást emeltek és panaszt tettek.

Felidézték: az IM felügyeleti jogkörében eljárva miniszteri biztost nevezett ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé. Azt is írták, az elfogadott törvény és kormányrendelet alapján az önálló bírósági végrehajtók ügyvitelének, hivatali működésének és magatartásának rendszeres ellenőrzése, továbbá a végrehajtókkal, kapcsolatos panaszügyek intézésének a felügyelete március elsejétől az Igazságügyi Hivatal feladata.

Közölték, a tárca három megbízást adott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara jogi, gazdasági és informatikai átvilágítására, a jelentések elkészültek.

Az informatikai átvilágításra megbízást kapott gazdasági társaság kezdeményezte a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését, amelyet az IM – a megszerzett üzleti titkok megtartásának a kötelezettségével – tudomásul vett. Az informatikai auditra a tárca – az erre vonatkozó eljárásrend keretei között – új megbízást fog kiadni.

A három terület átvilágításáról készített jelentéseket a tárca kiértékeli, azt követően kerülhet sor a jelentésekben foglaltak alapján a további lépésekre és a közvélemény tájékoztatására – írták.

Kapcsolódó cikk:

Szigorúan ellenőrzött bírósági végrehajtók – Március 1-jén hatályba lépett a részletes szabályokat rögzítő rendelet

Trócsányi: Szükséges a bírósági végrehajtói rendszer reformja – Az igazságügyi miniszter bemutatta Szekér Judit miniszteri biztost