Pert nyert Pethő András újságíró a Lázár János által vezetett Miniszterelnökséggel szemben: a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, jogerős döntése szerint ki kell adni a fideszes politikus két 2013-as külföldi útjának egyes adatait.

Pethő András az origo.hu újságírójaként közérdekű adatok nyilvánossága miatt indított pert, mivel korábban nem adott ki neki minden kért adatot a Miniszterelnökség Lázár János 2012. novemberi angliai, 2013. márciusi svájci és 2013. júliusi olaszországi két-háromnapos útjairól.

Időközben nyilvánosságra került, hogy Lázár János – akkor még államtitkár – és egy kísérője szállodaköltsége Angliában csaknem egymillió, a másik két helyen fél-félmillió forint volt. Lázár János utóbb ezeket az összegeket befizette az államkincstárnak.

A felperes többek között azzal érvelt az eljárásban, hogy a kért adatok alapján ítélhető meg, pazarlóan működik-e az állam. Az alperes pedig egyebek mellett arra hivatkozott, hogy az adatkérés túlságosan általános, valamint a kért adatok kiadása nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

A pert ezután kettébontották, mert az angliai úttal kapcsolatban minősített adatok is felmerültek.

A svájci és olaszországi út ügyében a Fővárosi Törvényszék tavaly májusi elsőfokú ítélete kimondta, hogy ki kell adni a szállodák nevét és azt, hogy az út az államtitkár melyik közfeladatának ellátáshoz kapcsolódik. Lényegében ezt a döntést hagyta helyben és emelte jogerőre a tábla.

Az ítélőtábla szóbeli indokolásában rámutatott arra, hogy nemcsak a közpénzek felhasználása közérdekű adat, hanem a közfeladatok ellátásához kapcsolódó más információk is. Az adatok kiadásának nemzetbiztonsági érdekre hivatkozással történő megtagadását pedig a bíróság szerint nem sikerült az alperesi oldalnak kellően alátámasztania.

A londoni úttal kapcsolatos közérdekű adatigénylés ügyében a Fővárosi Törvényszéken folyik az elsőfokú eljárás.