Cégtemetőt számoltak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi pénzügyi nyomozói: a nyomozás során a kezdeti négyről harmincötre bővült a gyanúsítottak száma, az ügyben közokirat-hamisítás mellett adócsalás és sikkasztás miatt emeltek vádat – közölte a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

A nyomozás még 2013 márciusában indult, akkor több mint 40 helyszínen foglalták le a cégek fiktív átruházásával és vagyonkimentésével kapcsolatos iratokat. A cégátírásokban közreműködő ügyvédet és három társát őrizetbe vették, a gyanúsítottak köre a nyomozás mostani lezárásával bővült 35-re.

A gyanú szerint rövid idő alatt, anyagi ellenszolgáltatás fejében több mint 30 gazdasági társaságot írattak egy kiskunfélegyházi, igen szerény körülmények között élő család nevére. Az átírást egy kiskunfélegyházi ügyvéd intézte. A strómanok a cégeket működtetni nem akarták, új székhelyként jellemzően egy Heves megyei, félkész, lakatlan, gazdasági tevékenység folytatására alkalmatlan ingatlant jelöltek meg, de néhány esetben egy kiskunfélegyházi tanyára jegyeztették be a cégeket – írták.

A NAV közölte: a pénzügyi nyomozók egyenként vizsgálták az átírt társaságokat. Több esetben szakértő bevonásával megállapították, hogy a volt tulajdonosok nemcsak a cégeket kívánták elpasszolni, hanem az azokban lévő vagyont is kimentették. Ezzel az adótartozások behajtását, illetve a szállítói tartozások kifizetését is meghiúsították. A pénzügyi nyomozók bizonyítékokat találtak arra is, hogy az ügyvéd több gazdasági társaság vagyonkimentéséről tudott.

A cégek között volt építőiparral, személyszállítással, vendéglátással, kereskedelemmel foglalkozó, de horgászboltot és pékséget is “eltüntettek”.

Az ügy gyanúsítottjai között az ügyvéd mellett a vagyonkimentő volt ügyvezetők, a cégüket elpasszolók és az átvevők szerepelnek.