“65 évben kellene megállapítani nyugdíjkorhatárt” – véli Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. Csehországban az utóbbi hónapokban újra nyílt vita folyik arról, hogy ismét be kellene vezetni az öregségi nyugdíjba vonulás fix korhatárát, amely a jobboldali kormány négy évvel ezelőtti döntése alapján ma nem létezik. Ez a helyzet az idősebb generációk körében egyre nagyobb nyugtalanságot vált ki.

“A korhatár 65 év körül lehetne. Szeretnénk elementáris biztonságot adni az embereknek és megnyugtatni a kedélyeket” – jelentette ki Sobotka szerdán a közszolgálati cseh televíziónak nyilatkozva.

A hatályos szabályozás szerint minél fiatalabb valaki, annál idősebb korban számíthat az öregségi nyugdíjra. A 2015 márciusában 18 éves személy 71 éves korában lesz nyugdíjra jogosult. A most születettek, pedig 73 éves korban.

Sobotka szerint a szociáldemokrata párt szakértői már dolgoznak a javaslaton.

A két másik kormánykoalíciós partner – az ANO (Igen) mozgalom és a kereszténydemokrata párt (KDU-CSL) közölte, hogy hajlandók megvitatni a javaslatot, mert ésszerűnek tartják.

“Megvitathatjuk. Nekem azonban először számolnom kell, hogy ez mennyibe is kerülne. Attól tartok, hogy nem lesz olcsó” – mondta Andrej Babis pénzügyminiszter, az ANO elnöke.

A szociáldemokraták elképzelését az ellenzéki kommunisták is támogatják, míg a két ellenzéki jobboldali párt – a TOP 09 és az ODS – ellenzik. Petr Fiala, az ODS elnöke kijelentette, hogy először a nyugdíjrendszert kell megreformálni, s csak azután kellene dönteni a nyugdíjkorhatárról.

A 10,5 milliós Csehországban 2,3 millió öregségi nyugdíjas van. A havi nyugdíj átlagban 11 300 koronát (126 ezer forint) tesz ki. Az államkassza kiadásainak majdnem az egyharmada a nyugdíjakra megy el.