Az online pénztárgépek kötelező használata megtisztíthatja a valutaváltó piacot, kiszűrheti a szabálytalan bizonylatolást és növelheti a tisztességesen működő pénzváltók számát – válaszolt Kósa Zoltán, a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy az egyesület nemrégiben kezdeményezte, hogy a pénzváltó ágazatban a szaktárca tegye kötelezővé a pénztárgépek használatát. Felvetésüket a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyetértéssel fogadta.

Az elnök kifejtette: azért kérték az online pénztárgépek bevezetését, mert tapasztalataik szerint gyakran előfordul, hogy egyes pénzváltók egyáltalán nem vagy hibás bizonylatot adnak, amellyel az ügyfelek probléma esetén nem tudnak reklamálni, nincs fogyasztóvédelem. Sok az olyan iroda is, amelyik nem, vagy hamis bevallást készítve fizet tranzakciós illetéket, de megesik az ügyfelek megkárosítása is tette hozzá.

Kósa Zoltán rámutatott: a szabálytalan bizonylatolás könnyen kiszűrhető a pénztárgépek használatával, továbbá az engedéllyel rendelkező irodák között is felszámolja a két (hivatalos és nem hivatalos) kasszával működő valutaváltókat. Ezen felül a nem szabályszerű váltások az online pénztárgépek bevezetésével adóügyi kategóriába kerülnének át, tehát az utcán álló “fekete” váltóhoz is odamehet az adóellenőr, ezáltal leleplezhetők az illegális váltást végzők is – vélekedett.

Az elnök szerint az online pénztárgépek bevezetése csak a technológiailag szükséges időn múlik, legkésőbb az év végére megvalósulhatna. Előzetes számításaik szerint az új eljárással 4-5 milliárd forint tranzakciós illeték folyhat be többletként.

A MPOE 13 tagot számláló hálózata a pénzváltó piac mintegy 40 százalékát fedi le, és évek óta a valutaváltás mint tisztességes, biztonságos, adófizető és jogkövető, kereskedelmi üzletág bemutatásán dolgozik.