Az egészségügyi ellátásról szóló törvény szerdán érvénybe lépett módosítása szerint áprilistól megszűnik az orvosi rendelőkben fizetendő illetékek nagy része Szlovákiában.

Az új szabályozás alapján jelentős mértékben csökken azon lehetőségek száma, amikor az orvosok bizonyos szolgáltatások fejében helyszíni illetékek megfizetését kérhetik pácienseiktől, a megmaradó díjakra pedig az eddiginél szigorúbb előírások és jóváhagyási kötelezettség vonatkozik majd. A változtatást az a jelenség indokolta, hogy Szlovákiában az utóbbi években igencsak elszaporodtak az egyes orvosok által a páciensekkel megfizettetett különdíjak.

A módosított jogszabály szerint a jövőben semmilyen – az egészségbiztosítók által teljes mértékben térített művelet elvégzésével összefüggésben – nem kérhetnek pénzt az orvosok. Például megszűnik az a gyakorlat, hogy az orvosok pénzt kérhettek olyan adminisztratív feladatok elvégzéséért, mint a munkáltatónak szóló igazolás kiállítása, recept felírása vagy éppen az a legtöbb vitát kiváltó lehetőség, hogy az orvosok különdíj fejében időpontra rendelhették be a pácienseket.

Ez utóbbi sok esetben ahhoz vezetett, hogy a nem megrendelt páciensek akár egész nap is várakozhattak a rendelőkben és mégsem jutottak sorra. Az időpontra való berendelés különdíjának összege változó volt, az esetek túlnyomó többségében tíz euró (megközelítőleg 3 ezer forint) körül mozgott. Ezt az intézkedést a többletdíjat nem fizető páciensek hátrányos megkülönböztetésének felszámolásának szükségességével indokolták. A törvény ezen részének betartását két hónap türelmi idő letelte után ellenőrizhetik majd.

Az illetékek körét szűkítő szabályozást bírálatok sora érte, főként a magánpraxist folytató orvosok részéről, akik egyebek mellett azt nehezményezték, hogy bevételeik emiatt akár negyedével is visszaeshetnek. Az egészségügyi tárca műhelyéből származó módosítás a közvélemény által többségében pozitív fogadtatásra talált, azt először idén februárban hagyták jóvá. A törvényt Andrej Kiska államfő megvétózta, ám az a törvényhozás másodszori jóváhagyása után áprilistól így is hatályba lépett.