Országos számítógépes hálózattal, a bűnüldöző szervek és a pénzintézetek együttműködésével igyekeznek Kínában elejét venni annak, hogy korrupt hivatalnokok hatalmas összegekkel továbbra is külföldre szökjenek. Eközben újabb kampányt indítottak a már határon túl élő szökevények visszahozatalára – számolt be a China Daily című lap összeállításában.

A tartományok és autonóm területek, valamint a központi hatóságok, a Kínai Kommunista Párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága között megosztott adatbázis épül az országban, s ezáltal a bevitt adatmódosítások 24 órán belül az illetékesek elé kerülnek.

A Közbiztonsági Minisztérium a kínai jegybankkal együttműködve figyeli a külföldi bankszámlákra történő gyanús átutalásokat, s ezekkel összefüggésben fokozza az offshore cégek, illetve az illegális pénzintézetek elleni fellépést is.

Mindezek mellett az igazságügyi szervek a vezetők útleveleit is ellenőrizni fogják, a rendőrség pedig a körmükre néz azoknak a rendőröknek, akik illegálisan adtak ki magán útleveleket, vagy hagytak jóvá ilyeneket.

Folyamatosan gyűjtik azokat az információkat is, amelyek olyanokkal vannak kapcsolatban, akik már eltűntek a kínai hatóságok látóköréből, korrupcióval gyanúsíthatók, s kézre kerítésüket elő kívánják készíteni. A cél – nyilatkozott név nélkül egy tisztségviselő a China Dailynek – a szilárd bizonyítékok begyűjtése.

A lap megállapította, hogy az elmúlt években nagy számban távoztak különböző szintű vezetők külföldre, különösen az Egyesült Államokba, Kanadába és Ausztráliába, hogy megússzák a számonkérést, őrizetbe vételüket.

Az idén év elején csak az Egyesült Államokban több mint 150 korrupt kínai hivatalnok lehetett, köztük vannak, akik állandó letelepedési engedélyt szereztek. A kínai kormány a közelmúltban már el is juttatott az amerikai illetékeseknek egy “elsőbbségi” listát, amelyeken a leginkább keresett személyekkel kapcsolatos információk és kérések szerepelnek. A megvesztegetettek vagy sikkasztók többsége helyi kormányzati alkalmazott volt, vagy állami vállalatoknál dolgozott.

A kínai és amerikai partnerszervek augusztusban egyeztetnek majd arról, hogy adott esetben miként lesznek majd hazaküldhetők az érintettek, akik – washingtoni források szerint – dollár milliárdokkal rövidítették meg a kínai államkincstárt.

A legfrissebb jelentések szerint Peking Londonnal is felvette már a kapcsolatot, egyelőre körülbelül 50 olyan személy kiadatása ügyében, akikről feltételezik, hogy az Egyesült Királyságban találtak menedéket.

Korábbi híradásokból kiderült: dacára annak, hogy Kínának a legtöbb érintett országgal nincs kiadatási egyezménye, tavaly a “Rókavadászat” elnevezésű kampány során sikerült elérni, hogy csaknem 500 szökevény – egy részük önként – hazatérjen. Több mint 3 milliárd jüan (135 milliárd forint) volt a számlájukon.

Legutóbb, immár a Skynet nevű kampány keretében Laoszból szállítottak vissza egy volt városi adóhivatali vezetőt és egy üzletembert. Mindketten Tiencsinből szöktek meg és állítólag mindketten feladták magukat a kínai külképviseleten.