Az Európai Unió tejkvótarendszere 2015. március 31-ével véget ért. A kvótarendszert, amely egyike volt a strukturális többlet kezelésére szánt eszközöknek, 1984-ben vezették be, amikor az EU termelése lényegesen meghaladta a keresletet.

Az EU közös agrárpolitikájának egymást követő reformjai fokozták az ágazat piacorientáltságát, és ezzel párhuzamosan több más, célirányosabb eszközt is létrehoztak az olyan kiszolgáltatottabb területeken, pl. a hegyvidékeken tevékenykedő termelők támogatására, ahol magasabbak a termelés költségei. A kvótarendszer megszüntetésének végső határidejéről már 2003-ban döntés született annak érdekében, hogy az EU termelői rugalmasabban reagálhassanak a különösen a világpiacokon jelentkező növekvő keresletre. A döntést az EU 2008-ban a kvótarendszerről való fokozatos átállást szolgáló intézkedésekkel megerősítette. Az elmúlt 5 évben az uniós tejexport a kvótarendszer mellett is növekedett (volumenében 45%-kal, értékében 95%-kal). A piaci előrejelzések szerint a jövőben is erős növekedés várható, különösen a nagy hozzáadott értékkel rendelkező termékek, pl. a sajtok esetében, de az élelmiszer-kiegészítőkben, sportélelmiszerekben és diétás élelmiszer-termékekben használt összetevők piacán is.

Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztos a következőket mondta a közelgő kvótabeszüntetésről: „A tejkvótarendszer megszüntetése kihívást és lehetőséget is jelent az Unió számára. Kihívást azért, mert mostantól a tejtermelők egész generációjának kell teljesen új körülmények között boldogulnia, ami mindenképpen sok bizonytalansággal jár majd. A munkahelyteremtés és a növekedés szempontjából azonban kétségkívül lehetőségről beszélhetünk. A tejágazat az EU gazdaságának hajtóerejévé válhat, ha sikerül a termelés fókuszát áthelyezni a hozzáadott értékkel rendelkező termékekre és a funkcionális élelmiszerek összetevőire. A kiszolgáltatottabb területek termelői számára, akik fenyegető veszélyként élhetik meg a kvótabeszüntetést, a szubszidiaritás elvén alapuló vidékfejlesztési intézkedések jelenthetnek megoldást.”

További tájékoztatás, gyakran ismételt kérdések, magyarázó ábrák, piaci jelentések és audiovizuális anyagok (egyebek mellett archív fotók és felvételek) a ITT találhatók.