A nyilvánosság kizárásával megkezdődött szerdán az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fonyódligeti gólyatáborában múlt év augusztusában történt bűncselekménnyel, szexuális erőszakkal vádolt 39 éves budapesti férfi tárgyalása a Fonyódi Járásbíróságon.

Az ügy vádlottja, K. Sándor Szilárd fotósként dolgozott a gólyatáborban, ahol a vád szerint augusztus 30-án a kora hajnali órákban megtámadta a budapesti lányt. Fojtogatta, ököllel verte, megöléssel fenyegette és megerőszakolta. A történtekről fotókat is készített, ezekkel akarta zsarolni áldozatát.

A szeptember óta előzetes letartóztatásban lévő férfire az ügyészség börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte.
A vádlott nem járult hozzá, hogy felvételeket készítsenek róla, amire a tárgyalás kezdetén a bíró is felhívta a figyelmet.

A bíróság a Fonyódi Járási Ügyészség indítványát elfogadva zárt tárgyalást rendelt el. A vádhatóság a sértett kímélése érdekében kért zárt tárgyalást; így például az áldozatot a vádlott jelenléte nélkül hallgathatják meg.

A Somogyi Hírlap online kiadása augusztus 31-én írta meg, hogy megerőszakoltak egy lányt a fonyódligeti gólyatáborban. A történtekről egy olvasó számolt be a megyei lapnak, a rendőrség pedig megerősítette az értesülést.

Az ELTE jogi karának gólyatáborában történtek miatt az egyetem rektora szeptemberben fegyelmi eljárásokat indított, novemberben a fegyelmi bizottság döntése alapján kizártak két hallgatót a jogi karról, egy hallgatót pedig két félévre eltiltottak tanulmányai folytatásától. Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója a történtekkel kapcsolatos rektori intézkedésekről akkor azt mondta: a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha a programját a legrészletesebb leírás mellett engedélyezi a rektori vezetés.

A fonyódligeti eset után egy másik, hasonló ügyre is fény derült. Az Index tavaly október elsején – a fővárosi jogi kar gólyatáborában még 2013-ban – az ellene elkövetett, jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa január 8-án közös sajtótájékoztatót tartott, melyen a miniszter munkacsoport létrehozását kezdeményezte – felkérve az oktatási jogok biztosát a vezetésére – a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt. A testülettől várt ajánlás alapján a felsőoktatási intézmények megalkothatják a saját rendezvényeikre vonatkozó szabályokat. Az oktatási jogok biztosa a sajtótájékoztatón a felsőoktatási törvény módosítását javasolta úgy, hogy a jogszabály tartalmazzon az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásának követelményére vonatkozó rendelkezést is.

Kapcsolódó cikkek:

Erőszak jogász-gólyatáborban – Két hallgatót kizártak az ELTE jogi karáról

Erőszak jogász-gólyatáborban – Az ELTE dékánja indokoltnak tartja a felsőoktatási törvény módosítását

Hallgatói jogok a gólyatáborokban – A felsőoktatási törvény módosítását javasolja az oktatási jogok biztosa