A Budapesti Békéltető Testülethez több olyan fogyasztói kérelem érkezett be, amelyből kiderül, hogy a fogyasztók sokszor nincsenek tisztában például azzal, hogy a belföldi és külföldi „csillagos” minősítési rendszer eltér és nem tudják, mit tehetnek pontosan jogaik érvényesítése érdekében. A Testület ezért csokorba gyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket érdemes megfontolni, hogy az öröm ne váljon ürömmé az utazás során.

Cigarettacsikk és ételmaradékok az ágyban, kitakarítatlan szoba és fürdőszoba, az idegenvezetői segítség teljes hiánya – többek közt ezekkel szembesült az a három fogyasztó, akik több mint félmillió forintos all inclusive ellátásra, tunéziai nyaralásra fizettek be. Az első éjszakát ráadásul kénytelenek voltak a recepció előtti közösségi térben tölteni, a később rendelkezésre bocsátott szoba pedig tele volt hangyával. Ennek tetejébe az utazási iroda elutasította a kártérítésre vonatkozó panaszukat.  

Az említett esetben további számos hiányosságról árulkodtak a fogyasztók által az utazás során készült fényképfelvételek, így a fürdőszobában minden rozsdás és elhasznált volt a később rendelkezésre bocsátott szobában, amelyet kénytelenek voltak maguk takarítani. Az ígért szórakoztató programok teljesen elmaradtak, az ételekért esetenként 20-30 percet kellett sorba állni, az étkezőasztalok takarítása egyáltalán nem volt megoldott. Az idegenvezető nem volt hajlandó jegyzőkönyvet felvenni a helyszínen, később maga az utazási iroda azzal utasította el a fogyasztók igényét, hogy megfelelő tájékoztatást kaptak arról: az all inclusive szolgáltatások eltérhetnek az egyes szállodákban, a négycsillagos minősítés pedig kizárólag az utazás céljaként kiválasztott ország minősítési rendszerét tükrözik.

Egy másik ügyben az érintett fogyasztók (két család) szintén négycsillagos szállodás nyaralásra fizettek be Görögországba, teljes mértékben bíztak a prospektusban látottakkal, amely azt ígérte, hogy a szálloda közvetlenül a homokos-kavicsos tengerpartnál fekszik. Kifejezetten a tengerre néző szobára fizettek be. Ezzel szemben hidegzuhanyként érte őket, hogy a parttól közel egy kilométerre fekvő, meredek hegyen lévő bungalóban kaptak elhelyezést. Csak később, nagy unszolásnak köszönhetően sikerült legalább annyit elérniük, hogy az eredetileg kiválasztott épület hátsó részében található, gazdasági bejáratra néző szobákba helyezzék át őket. A Budapesti Békéltető Testület ingyenes és gyors eljárásának köszönhetően a fogyasztók és az utazási iroda később megegyeztek egymással és utóbbi kártalanította a családokat.

Ugyanakkor a fogyasztók maguk is sokat tehetnek azért, hogy elkerüljék a későbbi kelletlen meglepetéseket, ha betartják az alábbi jó tanácsokat. 

1. Legyenek arra figyelemmel a fogyasztók, hogy nem csak az Európától eltérő, utazás céljaként gyakran kiválasztott egzotikus kontinensek országaiban tér el a minősítés rendszere, hanem az Európai Unió egyes tagállamaiban is. A négycsillagos tunéziai szállás nem jelenti azt, hogy a szálláshely olyan magas minőségű szolgáltatásokat kínál, mint egy hazai négycsillagos besorolású.

2. Az utazás előtt ismerjék meg a kínált utazási csomag részét képező szolgáltatásokat, valamint az utazási iroda általános szerződési feltételeit! Így sokkal kisebb az esély arra, hogy később olyan nem várt dolgot tapasztalnak, amely elrontja a nyaralás élményét.

3. Nem árt tudni utazás előtt, hogy az iroda csak kivételes esetekben emelheti a fogyasztó által fizetendő teljes díjat. Ilyen különleges eset lehet a szállítási költségek, valamint a részszolgáltatásokkal kapcsolatban felmerült adó és egyéb közterhek mértékének, továbbá a deviza forintárfolyamának változása. Ugyanakkor az utazás megkezdését megelőző húsz napon belül már az előbbiekre való hivatkozással sem emelhető a díj.

4. Annak tudatában járjanak el a fogyasztók, hogy hibás teljesítésnél köteles az utazásszervező a részvételi díjat arányosan leszállítani. Csak akkor mentesül ez alól az utazási iroda, ha a nem-teljesítés, illetve a hibás teljesítés sem a fogyasztó, sem az általa igénybe vett közreműködő magatartására nem vezethető vissza! Hibásan akkor teljesít az utazási iroda, ha például a szálláshely nem találkozik az előzetesen vállalt minőséggel vagy épp bizonyos, ígért részprogramok elmaradnak.

5. Bármilyen hiányosságot tapasztal a fogyasztó az utazás során, például a szálláshely minőségét illetően, azt mindenképp dokumentálja! Készítsen fényképfelvételeket, szerezzen be írásos tanúnyilatkozatokat utastársaitól. Ezek hiányában kevésbé fogja tudni jogait érvényesíteni, mivel ezek olyan bizonyítékok, amelyek igazolhatják állításait.

6. Legalább ilyen fontos, hogy az utazás során haladéktalanul közöljék az utaskísérővel a panaszt és ragaszkodjanak jegyzőkönyv felvételéhez, erre köteles a kísérő! Ha viszont nincsen ilyen személyzet, akkor a helyszíni szolgáltatóval közöljék azonnal kifogásukat. Amennyiben ez sem orvosolja a panaszt, úgy közvetlenül azt a vállalkozást kell értesíteni, amellyel a fogyasztó megkötötte a szerződést. Ha e közléseket késedelemmel teszik meg, holott erre lehetőségük lenne, felelősek az utasok az ebből fakadó kárért.

7. Miután hazaérkezett a fogyasztó az esetlegesen rosszul sikerült utazásról, azonnal jelezze írásban igényét az utazásszervezőnél, az említett bizonyítékok csatolása mellett.

8. Végül, ha az utazási iroda elutasítaná a panaszt, akkor vegyék igénybe a békéltető testületi eljárást a vita ingyenes és gyors rendezésére, a tapasztalatok szerint nagy eséllyel egyezséggel zárul le az ügy.