A civil szervezet a demokratikus értékek és szabadságjogok oroszországi fenntartásáért folytatott harcukért és áldozatvállalásukért, személyes bátorságukért ítélte oda az idei díjat a Navalnij testvéreknek.

A tekintélyes elismerés szerdai budapesti átadásán az orosz testvérpár nem tudott megjelenni, mert egyikük sem hagyhatja el Oroszországot, így megbízottjuk vette át a díjat.

A civil szervezet a demokratikus értékek és szabadságjogok oroszországi fenntartásáért folytatott harcukért és áldozatvállalásukért, személyes bátorságukért ítélte oda az idei díjat a Navalnij testvéreknek.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a Duna Palotában tartott rendezvényen azt mondta, hogy a Navalnij testvérek a lelkiismeret erejéről tesznek tanúbizonyságot. „Az emberi lelkiismeret a legfontosabb fegyver az igazságtalanság és a diktatúra elleni küzdelemben” – jelentette ki.

Azt mondta, a kommunizmus az egyenlőséget hirdette meg, de a legoligarchikusabb rendszer volt, és most ennek a maradványait kell eltüntetni, ami – szavai szerint – nem tűnik egyik pillanatról a másikra megvalósíthatónak.

Németh Zsolt azt is mondta, hisz abban, hogy Oroszország európai ország és abban is, hogy Ukrajna is az. Hozzátette: nem hisz azoknak, akik szerint Oroszország és Európa, Oroszország és a Nyugat érdekei feloldhatatlan ellentétben állnak. A civil szervezet nevére utalva úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy az európai emlékezet és lelkiismeret platformján létrehozható az az egység, amelyre nagy szüksége van Európának és Oroszországnak is.

A politikus a magyar kormány támogatásáról biztosította a 48 tagszervezettel rendelkező, 2011-ben alakult civil platformot, amely – mondta – azokat tömöríti, akiknek korábban nem volt hangjuk Európában.

Göran Lindblad, az Európai Lelkiismeret és Emlékezet Platform elnöke azt mondta, a díjat mindig olyan szabadságharcosoknak adják át, akik az emberi jogokért és a demokráciáért harcolnak. A platform elnöke szerint Putyin vezetésével az orosz kormány ugyanazt a trükköt alkalmazta, amikor az ellenzéki politikus testvérét ítélte börtönbüntetésre, amit korábban Sztálin, aki Molotov szovjet politikus feleségével tette ugyanezt.

A testvérek megbízásából a díjat átvevő Nyikita Kulacsenkov tolmácsolta a Navalnij fivérek üzenetét. Köszönetüket fejezték ki az elismerésért, ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy több százan vagy talán több ezren is lehetnek azok, akik politikai vádakkal börtönbe kerülhettek. Szerintük ezért a díj mindazoknak szól, akik hasonló tevékenységet folytatnak. Hisznek abban, hogy Oroszország számára a „nyugati útvonal” az egyetlen lehetséges út, és nem szabad a mostani elszigeteltségben maradniuk – üzenték.

A Charta 97 című honlap korábban azt közölte, a Navalnij testvérek azért nem lehetnek ott a tekintélyes jogvédelmi elismerés átadásán, mert Alekszejt, az ismert ellenzéki politikust felfüggesztett, fivérét pedig letöltendő börtönbüntetésre ítélték tavaly decemberben az úgynevezett Yves Rocher-ügyben. Alekszej 2013-ban egy másik, többmilliós csalási ügyben (Kirovlesz) szintén felfüggesztett büntetést kapott, s ezért sem hagyhatja el Oroszországot, Oleg pedig már 3 és fél éves büntetését tölti.

A jogász végzettségű Alekszej Navalnij ellen – aki sűrűn ostorozta az orosz elit korruptságát, és bírálói szerint a Nyugat támogatását élvezi – az volt a vád, hogy fivérével megkárosította az Yves Rocher oroszországi leányvállalatát. Christian Melnik, az Yves Rocher orosz leányvállalatának pénzügyi igazgatója viszont azt közölte, hogy a cég “semmilyen kárt” nem szenvedett.

A korrupcióellenes küzdelméről ismertté vált Alekszej Navalnijt az orosz államfő, Vlagyimir Putyin legkíméletlenebb ellenfelének tartják.

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának díját olyanoknak ítélik oda, akik a totalitarizmus ellen, a demokratikus eszmék, az alapvető emberi és szabadságjogok érvényesüléséért, a jogállamiságért küzdenek. Az elismeréssel a díjazottak harcát segítik, támogatják őket az üldöztetéssel szemben, és felhívják a nemzetközi közösség figyelmét ügyükre – írták a szervezet honlapján.

A platform létrehozásáról szóló szerződést 2011 októberében Prágában írta alá 13 ország 19 intézete. Magyarországot a Terror Háza Múzeum képviseli az együttműködésben. A platform európai szinten koordinálja a totalitárius múlt feltárásával foglalkozó nemzeti intézmények tevékenységét; központja Prágában, kirendeltsége Brüsszelben van.