Uniós összehasonlításban az eljárások időtartamát tekintve jól állnak a magyar bíróságok, a közigazgatási perek esetében a 4., a polgári pereknél pedig a 6. leggyorsabb a magyar igazságszolgáltatás a 28 tagállam közül – mondta a Kúria elnöke az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában kedden.

Darák Péter a Kúria tavalyi teljesítményéről szólva ismertette: 7700 ügy érkezett a legfelsőbb bírói fórumhoz, és a 80 kúriai bíró 7900 ügyet fejezett be, túlnyomórészt egy éven belül, jelentős részben fél évnél is rövidebb idő alatt. Ezek között voltak olyan nagy jelentőségű ügyek is, mint például a devizaperek, illetve a devizahiteles szerződések tisztességtelenségével kapcsolatos jogegységi döntés.

A tavaly hatályba lépett új polgári törvénykönyvvel kapcsolatban a Kúria elnöke elmondta: a kódex példamutató módon foglalja össze a bírói gyakorlatot és nagy mozgásteret ad az állampolgároknak, jogi képviselőiknek a sokszínű megoldások kialakításában, éppen ezért időnként nem egyszerű feladat megvonni a jogszerűség határait.

Darák Péter a Kúria tavalyi évéről szóló beszámolóját hétfőn, fél évszázad után először a legfelsőbb bírói fórum eredeti székhelyén, a Parlamenttel szemben lévő Kossuth téri épületben mutatta be, amely jelenleg a Néprajzi Múzeumnak ad otthont.