Az alkotmánybíróságon támadta meg a román ombudsman a bukaresti kormánynak azt a sürgősségi kormányrendeletét, amely egyebek mellett a borravaló megadóztatását szabályozza.

Romániában április végétől van hatályban a vitatott rendelet, amely szerint a vendéglátó-ipari egységek, akárcsak az egyéb szolgáltatásokat végző cégek, kötelesek külön nyugtatömbön feltüntetni a borravaló összegét.

Az ombudsman a rendeletet azért támadta meg, mert tartalmaz egy olyan vitatott előírást, amely szerint az adóhivatal nem köteles visszaadni bírósági végzés alapján a jogtalannak bizonyuló bírságot.

A kifogásolt cikkely szerint például egy üzlet tízszer is kifizetheti a bírságot azért, hogy elkerülje a bezárást, ha viszont utólag a bíróság megsemmisíti a vonatkozó jegyzőkönyvet, akkor az adóhivatalnak nem kell visszaadnia az így behajtott bírságot.

Az ombudsman úgy véli, hogy a rendelet teljes egészében alkotmányellenes, mert több alapvető alkotmányos jogot sért, egyebek mellett az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést, de a rendelet által érintett személyek gazdasági szabadsága is sérülhet.

A rendelet a borravaló megadóztatása mellett tartalmazza azokat a szigorított adóellenőrzési eljárásokat is, amelyek alapján az ellenőrök jelentősen megnövelt bírságokat róhatnak ki.

A rendelet korábban már általános közfelháborodást váltott ki, ezért a kormány enyhítette a kihágás megállapításának feltételeit.

A jogszabály része a román kormány szigorított adóellenőrzési tervének, amely a feketegazdaság visszaszorítására irányul.