Hivatalosan is bejelentette a hongkongi kormányzat az “egy ember, egy szavazat” elvére épülő választás bevezetésének Pekingben már jóváhagyott, de a városban korábban széles körben vitatott, demonstrációk sorát kiváltó tervét – közölte a helyi online média.

Carrie Lam, a különleges közigazgatási övezet kormányzati titkárságának vezetője a törvényhozás előtt ismertette azt az elképzelést és módot, amelynek alapján 2017-ben Hongkong kormányzóját megválasztani szeretnék. E voksoláson először szavazhatna minden hongkongi választópolgár. A terv leginkább vitatott eleme, hogy a végső két-három jelölt személyéről egy 1200 fős jelölőbizottság fog dönteni. A kormányzó kinevezése továbbra is a központi (pekingi) kormány feladata lesz.

A titkárságvezető minden részletre kiterjedően beszámolt a választás, a jelöltállítás tervezett rendjéről és feltételeiről. Mint mondta, a jelöltek végső – egyfordulós – megmérettetéséhez a jelölőbizottság legalább 600 tagjának támogató szavazatára lesz szükség. A jelölőbizottság összetételét némileg bonyolult módon, az eddigi választási bizottság mintájára a különböző ágazatok és alágazatok, társadalmi csoportok, közösségek képviselőiből fogják meghatározni.

Lam közölte, hogy a társadalmi konzultációknak a március hónapban zárult második fordulója során a kormányzat több mint 130 ezer beadványt kapott. Mint mondta, a szóban forgó javaslat az alaptörvénnyel összhangban van, annak megváltoztatására pedig nincs mód. Mindehhez hozzátette, hogy számítanak a közvélemény támogatására.

Hogy a kormányzatnak nem lesz könnyű dolga e támogatás megszerzésében, jelzi, hogy az ellenzéki pándemokrata tábor 17 képviselője hangos bekiabálások közepette tiltakozva elhagyta a törvényhozás üléstermét. Ők csakúgy, mint hongkongiak tízezrei az általános választójogot – ígért formájában – hamisnak tartják, s a szabad jelölés lehetőségét követelik. A polgári párt vezetője már kijelentette, hogy mától kampányt kezdenek a kormányzati csomagterv ellen, és biztosította az embereket, hogy pártja el fogja utasítani azt.

A hongkongi választási reform ütemezését, menetét és kereteit Pekingben határozták meg, miután a kínai törvényhozás tavaly júliusban meghallgatta a jelenlegi kormányzó jelentését a kérdésben. A terveket ellenző fiatalok szervezetei tavaly a Foglald el a központot! mozgalommal közös szervezésben 75 napon át tartó területfoglalással tiltakoztak. Barikádjaik felszámolása után vezetőik közül többen azt ígérték, hogy ha nem történik változás, demonstrációikat idővel újra kezdik.

Az úgynevezett politikai reformként bevezetni tervezett új választási rendszer érvényesítésének feltétele, hogy a különleges közigazgatási övezet törvényhozása elfogadja azt. Amennyiben ezt nem teszik, akkor a korábbi alkalmakhoz hasonlóan választási bizottság dönthet a kormányzó személyéről.

A jelenlegi kormányzó, aki 2017-ben nem lesz már újraválasztható, szerdán úgy nyilatkozott, hogy a mai nap “fontos mérföldkő” a város demokratikus fejlődésében. Leung Csun-jing egyúttal elindította a kormányzat új kampányát, amelynek szlogenje: “2017: hagyjuk, hogy megtörténjen”. Úgy vélte, a törvényhozás végül nem állja majd útját a terveknek.

Pekingben a kínai kormány illetékes hivatala “törvényesnek, megvalósíthatónak, ésszerűnek és gyakorlatiasnak” nevezte az előterjesztést, kifejezve reményét, hogy a felek konszenzusra jutnak a kérdésben, és támogatni fogják azt.