A kapcsolt vállalkozások számára május 31. a transzferár nyilvántartás elkészítésének határideje. Habár hiányosságok esetén milliós büntetésekkel lehet számolni, az érintett cégek negyede mégis sokszor késve készül el vele, és sokan a folyamatosan változó jogszabályokkal sincsenek tisztában.

Sok vállalkozásnál előfordul, hogy a május hónapot teljes egészében a könyvvizsgálat elkészítésének szentelik, és a transzferárazással kapcsolatos nyilvántartás elkészítését későbbre halasztják. A lazább határidő kezelés vélhetően azzal is magyarázható, hogy nem kell a NAV-hoz formanyomtatványokat benyújtani, hanem elég egy esetleges ellenőrzéskor a dokumentumokat felmutatni. Bár az utóbbi években egyre több cég pótolta visszamenőleg is a hiányosságait, a folyamatos szabályváltozások követése nélkül milliós büntetéseket kockáztatnak, akik saját elveik mentén állandóan csak frissítik a nyilvántartást.

Az adóhivatal részéről az utóbbi időben számos fejlesztés és beruházás történt a kapcsolt vállalkozások vizsgálatának területén. A hatékonyabb ellenőrzéseknek köszönhetően a 2013-as transzferárazással kapcsolatos, szerződésenként akár 2 millió forintos büntetésekből származó bevétel már 30 milliárd forintot tett ki. Ez még így is messze elmarad a Nyugat-Európában és Ázsiában jellemző éves összegektől, így további szigorításokkal lehet számolni. A jövő évtől kezdve ráadásul néhány szabály is változik. Adatbázisszűrésre vonatkozóan eddig nem voltak egyértelműen lefektetett előírások, így mindenki saját érdeke szerint végezhette a számításokat, ezután viszont a piaci árat már szigorúbban fogják vizsgálni. Bár az idei nyilvántartásokra ez még nem érvényes, az eddig is több kérdéses kimenetelű ítéletet hozó NAV vélhetően ezt tartja majd irányadónak a 2014-es ellenőrzéseknél is.

“Már idén is érdemes különösen odafigyelni az immateriális javakhoz kapcsolódó tranzakciókra, a menedzsment díjakra, a helyes módszerválasztásra valamint az önköltség alatti ügyletekre a kimutatások összeállításánál.” – hívja fel a figyelmet dr. Takács Gergely, a Transfer Pricing Services Kft. ügyvezetője.

A dokumentumok elkészítésének határideje május 31., amelyet a folyamatosan változó szabályozó környezet miatt az érintett vállalkozások harmada már idén is külső szakértők bevonásával készít el.