Az orosz államfő jogvédők kifogásai ellenére aláírta a nemkívánatos külföldi és nemzetközi szervezetek betiltását szabályozó törvényt – közölte az Eho Moszkvi orosz rádió.

A jogszabályt a múlt hét elején fogadta el az orosz parlament mindkét háza, és az elnöki jóváhagyás sem váratott magára sokáig. Az orosz sajtóban szombaton jelent meg a hír az aláírásról, és a törvény aznap megjelent a hivatalos közlönynek számító jogi információs portálon.

A jogszabály alapján azokat a nem kormányzati szervezeteket (NGO) nyilváníthatnák nemkívánatosnak, amelyek “veszélyeztetik Oroszország alkotmányos rendjének alapjait, védelmi képességeit és biztonságát”. Az ilyen szervezetek működését betilthatják és közigazgatási, valamint büntetőjogi felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják. A döntést az orosz legfőbb ügyész, vagy helyettesei hozhatják meg a külügyminisztériummal egyeztetve.

A betiltott szervezetek tevékenységében való részvételt is büntetni fogják Oroszországban. A bíróságok szabálysértési eljárásban jelentős pénzbüntetést róhatnak ki a törvény alapján. Ha valaki “rendszeresen” megsérti a törvényt – egy évben két alkalomnál többször – akkor őt büntetőjogi felelősségre vonhatják. Ez akár ötszázezer rubeles pénzbüntetést, vagy 15 nap kötelező munkavégzést, illetve többéves szabadságvesztést is jelenthet.

A Roszbalt orosz hírügynökség emlékeztetett: Vlagyimir Putyin elnök annak ellenére írta alá a törvényt, hogy márciusban a tanácsadói szerepben működő emberi jogi tanács úgy értékelte, hogy a szabályozás megsérti az alkotmány több pontját.

Ella Pamfilova, az orosz parlament mellett működő emberi jogi biztos ugyancsak az elnöki jóváhagyást megelőzően, pénteken arra figyelmeztetett, hogy a törvény újabb csapást jelenthet az oroszországi nem kormányzati szervezetekre, tekintettel a 2013-ban hatályba lépett külföldi ügynöktörvényre, amely véleménye szerint ugyancsak kiigazításra szorul. Az ombudsman az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva a külföldi és nemzetközi szervezetek minősítését, a “nemkívánatos” meghatározást is kifogásolta jogi szempontból.

A nem kormányzati szervezetek működését korlátozó, Oroszországban 2012 novemberében hatályba lépett szabályozás szerint ha az NGO-k külföldi támogatással működnek és politikai tevékenységet folytatnak, külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vétetniük magukat.

Az oroszországi NGO-kat sújtó újabb törvényt Washingtonban is bírálták. A Roszbalt jelentése szerint Marie Harf amerikai külügyi szóvivőhelyettes kijelentette: az Egyesült Államok vezetése aggódik, hogy a jogszabály tovább korlátozza az orosz társadalom mozgásterét, és újabb példa arra, hogy az orosz kormányzat nyomást gyakorol a független sajtóra.

Washington szerint a nemkívánatos külföldi és nemzetközi szervezetekről szóló törvény “Oroszországnak a külvilágtól való elszigetelésére irányul”.