Még az idén 50 ezer forintos béren kívüli juttatásban részesülnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alkalmazásában álló, az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítő munkatársak – jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke Budapesten.

Ezt is tartalmazza többi között az a megállapodás, amelyet hétfőn írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkársága és a pedagógusok sztrájkbizottságát alkotó három szakszervezet – mondta az elnök a sajtótájékoztatón.

Galló Istvánné közölte, a juttatást két részletben, szeptember 15-én és november 30-án kapják meg a munkavállalók.

Hozzátette: örömét fejezte ki, hogy erről a juttatásról meg tudtak állapodni, azonban ez a kifizetés “nagyon pici kompenzálás”, mivel ezek a kollégák évek óta semmilyen béren kívüli juttatásban nem részesültek.

Kiemelte, az Emmi a megállapodás záradékában rögzítette, hogy amikor a minisztérium július 1-jével átadja a szakképző iskolákat a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM), az átkerülő dolgozóknak is ki kell fizetni a béren kívüli juttatást.

A PSZ-elnök sajnálatát fejezte ki, hogy ez a juttatási forma nem vonatkozik az óvodákban dolgozókra, és azokra sem, akiknek az önkormányzat a munkaadója. Ezzel kapcsolatban jelezte, a belügyminiszterhez fordultak, tőle kérve segítséget, hogy az önkormányzatok kapjanak támogatást ahhoz, hogy a náluk alkalmazásban lévők is részesülhessenek a szóban forgó juttatásban. Azonban – mint mondta – nemleges választ kaptak.

Galló Istvánné szerint a pedagógus életpályamodellről és a köznevelés fejlesztéséről folyamatosan beszélni kell, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az őket közvetlenül segítő munkatársakat sem.

A szakszervezeti elnök beszélt arról is: a hétfőn aláírt megállapodás rögzíti azt is, hogy az Emmi vállalja, áttekinti és pontosítja a pedagógusok intézményi benntartózkodásának szabályait, és vállalja, hogy az üres álláshelyeket be fogják tölteni. Galló Istvánné ezzel kapcsolatban jogosnak nevezte a pedagógusok panaszát, hogy kénytelenek akár 26 órában is tanítani, mert az üres álláshelyeket helyettesítéssel próbálják kiváltani.

Megállapodtak abban is, hogy közösen áttekintik a pedagógusok minősítésének szabályait is – mondta az elnök.

Galló Istvánné a 2014/2015-ös tanévet értékelve elmondta, a viszonylag nyugodt tanévkezdésre rányomta a bélyegét a kísérleti tankönyvek pedagógusok és szülők által is kifogásolt minősége és tartalma.

A Klik működésére a pénzhiány volt jellemző, és a jövő évi költségvetési tervezet előirányzatában is azt látják – mondta -, hogy a Klik nem tud majd az elvárásoknak megfelelni, a pénzhiány miatt nem lesz képes ellátni az alapfeladatát.

A szakszervezeti elnök hozzátette: soha nem támogatták a központosítást, ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a köznevelési rendszerben szükségesek a korrekciók. Az elmúlt két év azonban bebizonyította, hogy a Klik eleget tudna tenni feladatának, ha ahhoz megfelelő forrást rendelnének.

A tanév végén is sok a bizonytalanság Galló Istvánné szerint, hiszen a szakképzés átalakításával kapcsolatban sem látnak még tisztán. Az tény, hogy negyven szakközép-, szakiskola és vegyes iskola átkerül az NGM-hez július 1-től, a részleteket tartalmazó kormányrendelet azonban még nem jelent meg – mondta. Nem lehet például tudni, hogy az NGM által kialakított, úgynevezett fenntartói centrumok milyen jog- és hatáskörrel működnek majd.

Tóth Károly, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke arról beszélt: a sztrájkbizottság alapelve az volt, hogy minél tovább a tárgyalóasztal mellett maradni, mert csak így lehet olyan eredményeket elérni, amelyek fontosak a munkavállalóknak.

Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke véleménye szerint el kellene érni, hogy azokra a munkavállalókra is vonatkozzon az életpályamodell, akiknek főiskolai végzettségük van, de nem pedagógusként dolgoznak az iskolákban.

Az Emmi, a Klik, és a pedagógusok sztrájkbizottságát alkotó három szakszervezet – a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezete – által hétfőn aláírt dokumentum tizenegy pontban rögzíti a megállapodás részleteit.

A dokumentumot az Emmi képviseletében Czunyiné Bertalan Judit közoktatási államtitkár, a Klik nevében Hanesz József, az intézmény elnöke és a három szakszervezeti vezető látta el kézjegyével.