A jogszerű foglalkoztatás, a biztonságos és egészséget megőrző munkahelyek fontosságára hívta fel a figyelmet a most zárult országos munkavédelmi és munkaügyi roadshow, “mert a jó munkahely mindenki számára fontos” – jelentette ki Ambrus Ilona, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdálkodásért felelős helyettes államtitkára pénteken, Budapesten.

A munkavédelmi és munkaügyi szakterület eddigi legnagyobb magyarországi kampányának záróeseményén a helyettes államtitkár elmondta: idén április és június között minden megyében, 39 helyszínen mutatták be a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 2012 októbere és 2015 szeptembere között megvalósuló kiemelt uniós projektet. A roadshow során munkavédelmi és munkaügyi előadásokat is tartottak, 35 előadóval és közel 1500 érdeklődő részvételével.

Baranyiné Kabai Erzsébet, a NGM osztályvezetője a több mint 3,7 milliárd forintból megvalósuló TÁMOP-projektet bemutató előadásában elmondta: a hatósági ellenőrzés rendszerének, folyamatainak fejlesztése, eszközfejlesztés, valamint a társadalmi tudatosság növelése volt a projekt fő célja.

A hatóság 443 munkatársa több képzésen vett részt országszerte. A tananyagokat több mint 300 intézményhez juttatták el, valamint 15 képzési programot fejlesztettek ki – ismertette az osztályvezető. Az eszközfejlesztés során több mint 30 féle egészségügyi diagnosztikai eszközt vásároltak, a felügyelők speciális mobileszközöket, munkabaleseti helyszínelő felszerelést is kaptak – sorolta.

Kitért arra, hogy finn modell alapján végeztek egy munkaképességi index felmérést, ami jó eszköz lehet az esetleg bekövetkező munkaképtelenség előrejelzésére és segítségével időben hozhatnak támogató intézkedéseket a munkáltatók.

Sabacz Róbert, Budapest főváros kormányhivatala foglalkoztatási főosztályának főosztályvezető-helyettese előadásában elmondta: a munkaügyi hatóság a foglalkoztatás teljes spektrumában tud vizsgálatot folytatni annak érdekében, hogy csökkenjen a jogszerűen foglalkoztatók versenyhátránya és érvényesüljenek a munkavállalók garanciális jogai.

Kiemelte: a munkaügyi ellenőrzés a jogkövető magatartást nem annyira a bírságokkal éri el. Példaként elmondta, hogy a fővárosban csak minden ötödik intézkedés volt bírság az elmúlt időszakban, a hatóság főleg figyelmeztetésekkel, kötelezésekkel él. Évente országosan közel 20 ezer ellenőrzést végeznek a munkaügyi hatóságok, amelyek az idén kiemelten vizsgálják az építőipart és a vagyonvédelmi ágazatot – ismertette.