Az Alapjogokért Központ elemzése szerint újabb pozitív vélemény a magyar demokráciáról az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének döntése, amellyel lezárta a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok magyarországi érvényesüléséről folytatott különleges vizsgálatát.

A szavazás tétje az volt, hogy a testület lezárja-e a 2013 óta, az egyes magyar törvényi átalakításokkal kapcsolatban folytatott úgynevezett nyomonkövetési eljárást, ezzel “áldását adva” a 2010 óta lezajlott közjogi változásokra, vagy továbbra is szorosan figyelemmel kövesse-e a magyar fejleményeket. Az ET határozata újabb pozitív vélemény a magyar demokráciáról, ami azt mutatja, hogy változóban van Magyarország közjogi átalakításának korábban egyoldalúan negatív nemzetközi megítélése – fogalmaztak.

Úgy folytatták: a dokumentum ugyan több problémát is felvet a magyar jogszabályokkal kapcsolatban, ám azt is leszögezi, hogy ezek nem olyan súlyúak, hogy indokolt lenne az eljárás folytatása. Ezért bár a határozat felszólítja a magyar hatóságokat, hogy igyekezzenek megoldani a problémákat, ebbe a folyamatba az ET nem fog beleszólni.

Kiemelték: az eredetileg beterjesztett javaslathoz több, a megállapításokat súlyosbító módosítót is elfogadtak, de olyat nem, amely a végkövetkeztetést módosította volna. Pedig a szocialista frakció azt javasolta, hogy ne zárják le a nyomonkövetési eljárást – tették hozzá.

Az ET Parlamenti Közgyűlése Strasbourgban határozattal lezárta a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok magyarországi érvényesüléséről évek óta folytatott “különleges vizsgálatát“, ugyanakkor sürgette, hogy folytassák a párbeszédet Magyarország és az Európa Tanács között számos, még nyitott téma megoldására, ide értve például az egyházak, a média szabadsága, a rasszista és szélsőséges szervezetek, valamint a sarkalatos törvények széles skálája kérdéskörét.

A kontinens 47 országát összefogó Európa Tanács az említett értékek tiszteletben tartását kíséri figyelemmel a tagországokban.

A dokumentum egyfelől üdvözli azokat a lépéseket, amelyeket időközben a magyar hatóságok megtettek a két évvel ezelőtt megfogalmazott ET-ajánlások témakörében, másfelől felhívja a figyelmet arra, hogy nem minden ajánlás teljesült, és felszólítja Magyarországot, hogy folytassa a párbeszédet az Európa Tanáccsal a még nyitott kérdések megoldása érdekében.