Napokon belül keményebb büntetőjogi törvényekkel vértezi fel magát Egyiptom a terrorellenes harcban – jelentette ki Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő az egyiptomi főügyész, Hisám Barakát keddi temetésén, aki egy napja esett áldozatul egy robbantásos merényletnek.

“Az azonnali igazságszolgáltatás kezei meg vannak kötve a (jelenleg érvényben lévő) törvények által” – fogalmazott Abdel-Fattáh esz-Szíszi, majd közölte: “Nem várunk tovább! … Nem ülünk tétlenül öt-tíz évig, hogy elítélhessük azokat, akik megölnek bennünket! Ha terrorral szembesülünk, meglesznek azok a törvényeink, bíróságaink amelyek segítségével szembe tudunk szállni!”

Az észak-afrikai országban két éve fokozott intenzitással tevékenykedő szélsőséges iszlamisták eddigi legnagyobb “sikerüket” könyvelhették a hétfői merénylet kapcsán. A Barakátot kísérő autókonvoj éppen irodája felé tartott, amikor a főügyész autóját egy hatalmas erejű detonáció repítette levegőbe Kairó északnyugati részén. Az iszlamisták ellen folyó könyörtelen hatósági hadjárat egyik legfontosabb szereplője több mint öt órás élet-halál harc után adta fel a küzdelmet.

A vizsgálatok első eredményei szerint a főügyész naponta megtett útvonalán egy parkoló autó robbant fel, amint a konvoj elhaladt mellette. A jármű az al-Vatan című napilap szerint 150 kilogrammnyi TNT-vel volt megrakva, s a robbanószerkezetet távirányítással léptették működésbe.

Sajtójelentések szerint Szíszit felbőszítette a hír, hogy az állandó fenyegetettségben élő főügyész konvoját nem kísérték olyan autók, amelyek az elektromágneses adást megzavarva megakadályozhatták volna a pokolgép mobiltelefonnal való működésbe hozatalát. Az államfő emiatt kemény szavakkal illette a belbiztonságért felelős belügyminisztert, Magdi Abdel-Gaffárt.

Az interneten megjelent egy olyan amatőr videó, amelyen több ember tartja karjában a vérbefagyott Barakátot. A merényletben kilenc további ember megsebesült, 31 autó kiégett, és a helyszínt övező épületek ablakai még a tízedik emelett fölött is betörtek.

A főváros Heliopolis negyedében lévő katonai tisztképző főiskola közvetlen közelében elkövetett támadás szimbolikus jelentőségét növeli, hogy azt egy nappal az iszlamista exállamfő, Mohamed Murszi elmozdításához vezető tömeges tüntetések kirobbanásának második évfordulója előtt egy nappal hajtották végre. Míg a 2013. június 30-át Egyiptomban hivatalosan forradalomként ünneplik, Murszi hívei államcsínynek minősítették azt.

A merényletet először egy kevésbé ismert csoport vállalta magára, de a bejelentést röviddel később visszavonta. Órákkal a robbantás előtt ugyanakkor az ország legveszedelmesebb dzsihadista milíciája, az Iszlám Állam egyiptomi ágaként működő Sínai Tartomány (korábbi nevén Anszár Beit al-Makdisz) egy olyan videót jelentetett meg a “Bírák kiirtása” címmel, amelyen az látszik, ahogy a szélsőségesek golyózáport zúdítanak egy mikrobuszra, megölve három benne ülő bírót. A támadás néhány órával követte a Murszira idén májusban előzetesen kirótt halálbüntetést, amelyet az első fokon eljáró kairói büntetőbíróság azóta megerősített.

A hétfői merényletet magas rangú tisztségviselők felszólalásaikban a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom számlájára írták.

Szíszi egynapos nemzeti gyászt jelentett be, az állami hírtévék sugározta képek balfelső sarkát fekete sáv keresztezi, a ramadán böjti hónap alatt rendszerint futó sorozatok helyett Barakát gyászjelentése jelent meg a képernyőkön.

Az államfő indulatoktól fűtött keddi gyászbeszédében kijelentette, “ennek a tettnek az üzenete az volt: nem fogjátok bírni (a harcot). De igen! Eddig még egyetlen rendkívüli műveletet sem hajtottunk végre! Nem tudjátok mire képes az állam keze! Ha halálbüntetés születik, azt végre is hajtjuk! … Törvényt és igazságszolgáltatást akarunk még ma!”