Manuel Valls miniszterelnök bejelentette, hogy a harmadik olvasatban sem engedi parlamenti szavazásra, hanem rendeletben hirdeti ki a gazdaság fellendítésére összeállított reformcsomagot, amelynek legvitatottabb pontja a vasárnapi nyitva tartás bővítése.

Az év elején kezdődött maratoni parlamenti vita után csütörtökön lett volna a javaslat végleges elfogadásáról szóló utolsó szavazás. A miniszterelnök azonban az öt hónappal ezelőtti első és a múlt havi második olvasathoz hasonlóan azért választotta az erőnek ezt az alkotmányos eszközét, mert a kormányzó Szocialista Párt balszárnyának tiltakozása miatt nem garantálható a többség a tervezet elfogadásához a nemzetgyűlésben.

Az előző két olvasattal ellentétben az ellenzék most viszont nem kíván bizalmatlansági indítvány benyújtani a kormány ellen, miután azt az előző két esetben elvetette a képviselők többsége.

A kormány az alkotmány 49.3-as cikkelye alapján hirdeti ki rendeltben a gazdaságpolitikai reformot, amelynek értelmében a tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt. Azaz a törvény péntek délutántól tekintendő elfogadottnak.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak jelezték, hogy az alkotmánytanácsnál támadják meg a törvényt.

Az eredetileg százról több mint négyszáz javaslatra bővült gazdasági reformcsomagot, amelyet Brüsszel nyomására állított össze a kormányzat a gazdaság ösztönzése és a munkahelyteremtés érdekében, a jobboldal nem tartja elég hatékonynak, a baloldali képviselők és a szakszervezetek pedig túl liberálisnak ítélték meg. Legtöbben elsősorban a vasárnapi nyitva tartás bővítését kifogásolták.

Az eddigi öt helyett ezentúl évi 12 vasárnapon tarthatnak nyitva az üzletek. Az engedélyezett napokat az önkormányzat jelöli ki, az alkalmazottak önkéntes alapon és 100 százalékos pótlékkal foglalkoztathatók vasárnap. A szöveg az igazságügyi szektorban szigorúan szabályozott foglalkoztatási ágak (közjegyzők, ügyvédek, végrehajtók) liberalizációját is kezdeményezi, továbbá megnyitja a piac előtt a jelenleg szigorúan szabályozott belföldi távolsági buszközlekedést.