Az ukrán parlament képviselői úgy döntöttek, hogy az alkotmánybírósághoz küldik véleményezésre az alkotmánymódosítás decentralizációra vonatkozó elnöki tervezetét.

Heves vitát követően a 450 tagú törvényhozás jelen lévő képviselői közül 288-an elfogadták Petro Porosenko ukrán elnök indítványát, azzal, hogy véleményezésre tovább küldik az alkotmánybíróságnak az államhatalom decentralizációjára vonatkozó tervezetet. A szavazás előtt az államfő ismertette azokat a módosításokat, amelyek elfogadásuk esetén szerinte jelentős hatáskörökkel ruházzák fel a helyi közösségeket, megfelelő mennyiségű költségvetési forrást biztosítva számukra – adta hírül az Unian ukránhírügynökség.

Beszédében Porosenko hangsúlyozta: Ukrajna történetében először fordul elő, hogy az államfő és a kormány egyszerre támogat egy olyan tervezetet, amely az eddig az elnök és a kormány hatáskörébe tartozó végrehajtó hatalmi jogkörök hatalmas részéről való önkéntes lemondást irányozza elő. „Ugyanakkor nemcsak a hatalmat osztjuk meg, hanem az ezzel járó felelősséget is” – tette hozzá. A 112.ua ukrán hírportál közlése szerint az alkotmánymódosítás tervezetének megfelelően a helyi hatalmi funkciókat Ukrajnában a jelenlegi megyei állami közigazgatási hivatalok helyett prefektusok gyakorolják majd. Őket, akárcsak jelenleg a közigazgatási hivatalok elnökeit (kormányzókat) az elnök nevezi ki és váltja le a kormány előterjesztése nyomán.

A jogszabálytervezet felhatalmazza az elnököt egyebek mellett a választott helyi hatalmi szervek – polgármesterek, városi, járási, megyei tanácsok – meghatalmazásának (mandátumának) idő előtti megszüntetésére, ha azok szeparatista jellegű határozatot hoznak, döntésükkel veszélyeztetik Ukrajna szuverenitását, területi integritását és nemzetbiztonságát. Ebben az esetben az államfő közvetlen elnöki irányítást vezethet be, amit megbízott révén gyakorol egy évig terjedő határidővel.

Az alkotmánymódosítás magyarázata szerint a javaslatok célja a központosított államigazgatás lebontása az egységes államszerkezet megőrzése mellett, a helyi önkormányzatok önállóságának biztosítása és hatékony területi hatalmi szerkezet létrehozása, a Helyi Önkormányzatok Európai Chartája rendelkezéseinek teljes megvalósítása, a szubszidiaritás és a helyi önkormányzatok megfelelő finanszírozásának biztosítása. Volodimir Grojszman házelnök szerint az alkotmánybíróság döntése augusztus végére várható. Mint közölte, az alkotmánymódosításról még kétszer kell szavaznia a parlamentnek, a második voksolás elméletileg szeptember 1-je, azaz az őszi ülésszak kezdete után közvetlenül megtörténhet.