A francia parlament elfogadta a menekültjog reformjáról szóló törvényjavaslatot a menekültkérelmek elbírálási idejének lerövidítése és a menedékkérők elhelyezési körülményeinek javítása érdekében.

A törvény értelmében az eljárás egyszerűsítésével és az illetékes szervek megerősítésével a jelenlegi két évről kilenc hónapra rövidül 2017-ben a kérelmek elbírálási ideje. Gyorsított eljárásban akár három hónapra is csökkenhet az átfutási idő.

A javaslat másik célja a befogadóhelyek további bővítése volt, ugyanis ezek kapacitása hiába növekedett 2001 óta ötezerről a jelenlegi 25 ezerre, ez nem elégséges a menedékkérők elhelyezésére.

Franciaország nem számít célországnak a Szíriából vagy Afrikából érkező migránsoknak, akik általában Nagy-Britanniába vagy valamelyik skandináv országba utaznak tovább, de a továbbindulásra várakozás közben sokan elfogadhatatlan körülmények között élnek. A menekültkérőknek csak a fele tartózkodik megfelelő szálláshelyen, a migránsok egy része a szükségszállások túlterheltsége miatt párizsi parkokban, metrómegállókban, az utak mentén vagy a La Manche-csatorna körüli erdőkben kialakított illegális sátortáborokban húzza meg magát.

A francia kormány ezért június közepén bejelentette, hogy újabb négyezer szálláshelyet hoz létre a migránsok fogadására 2016-ban. Már korábban azt is bejelentették, hogy még az idén 4200 új helyet hoznak létre, és a francia menekült- és hontalanügyi hivatalban (OFPRA) új munkahelyeket hirdetnek a kérelmek elbírálásának felgyorsítására.

Franciaországban az is gondot jelent, hogy a kérelmek felét Párizsban nyújtják be, ahol valamennyi befogadóközpont túlterhelt, ezért az új törvény lehetőséget teremt a menedékkérők vidéki elhelyezésére. Ha a migráns nem hajlandó a kijelölt helyre menni, akkor ezentúl nem kapja meg az elbírálás idejére járó juttatásokat.

A reform lehetőséget ad a kérelmezőknek a munkavállalásra, és amennyiben az OFPRA nem hoz döntést a kérelemről a meghatározott időn belül, akkor ezentúl szakmai képzést is igénybe vehetnek a menedékkérők.

A jobbközép ellenzék és a szélsőjobboldal nem szavazta meg a javaslatot, mert szerintük az több tízezerrel fogja növelni a kérelmek számát. A radikális baloldal és a Zöldek szerint viszont nem elég ambiciózus a tervezet.

A menedékkérők száma Franciaországban a duplájára nőtt az elmúlt tíz évben, s 2013-ban rekordot döntött 66 ezerrel kérelemmel. Tavaly 65 ezren nyújtottak be kérelmet. Franciaország a negyedik legtöbb menekültet befogadó ország Európában, Németország, Svédország és Olaszország után.