Miskolcon megkezdődött a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) és a Liga Szakszervezetek aláírásgyűjtési akciója, az érdekképviseletek támogatják azt a népszavazási kezdeményezést, amely azt célozza meg, hogy a férfiak, hasonlóan a nőkhöz, negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek.

A népszavazást Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének miskolci tisztségviselője kezdeményezte magánemberként, aki Miskolcon, a Búza téren, az aláírásgyűjtés helyszínén sajtótájékoztatón azt mondta: sérti az esélyegyenlőséget, ha a társadalom egyik rétegének van ilyen kedvezménye, míg a másiknak nincs.

Mint fogalmazott: meg kell szüntetni ezt a diszkriminációt, a férfiaknak is lehetővé kell tenni, hogy élhessenek ezzel a lehetőséggel.

Kordás László, a MaSzSz elnöke azt mondta: “nagy érték”, hogy két nagy szakszervezeti szövetség ebben a kérdésben összefogott, a Kúria pedig társadalompolitikai döntést hozott azáltal, hogy az egyenlő bánásmód elvének érvényesülését tartotta elsődlegesnek az aláírásgyűjtésről hozott határozatában.

Az akció november 2-ig tart, addig legalább kétszázezer hiteles aláírást kell összegyűjteni, hogy népszavazást lehessen kiírni a kérdésben.