A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két és fél év tizedes fennállása során több mint 3500 versenyfelügyeleti eljárását zárta ügyzáró döntéssel, összesen mintegy 70 milliárd forint bírságot szabott ki, és tevékenységével jelentős megtakarítást eredményezett a fogyasztóknak.

A GVH idén ünnepli megalapításának, valamint az első versenytörvény elfogadásának 25. évfordulóját.

A hivatal elmúlt 25 éves tevékenysége három pillérre épül: versenyfelügyeletre, versenypártolásra és a magyarországi versenykultúra, valamint a fogyasztói kultúra fejlesztésére – olvasható a közleményben.

A versenyhatóság kifejti: jogalkalmazó hatóságként, munkájának legmeghatározóbb részét alapítása óta a versenyfelügyeleti eljárások teszik ki. A GVH a 25 év alatt több mint 3500 ügyzáró döntést hozott, ennek átlagosan mintegy 40 százaléka volt elmarasztaló, és közel 70 milliárd forint bírságot szabott ki.

A hivatal azt is kiemelte, hogy évek óta elsődleges jelentőséget tulajdonít a kartellekkel szembeni küzdelemnek, amit az is alátámaszt, hogy 2014-ig közel 300 versenykorlátozó megállapodás ügyében hozott döntést, és ennek kapcsán több, mint 54 milliárd forint bírságot szabott ki.

A GVH szerint társadalmi hasznossága abban is mérhető, hogy a fogyasztók legalább 58 milliárd forintot takarítottak meg a hivatal egyes versenyfelügyeleti – versenykorlátozó megállapodásokkal, erőfölényes visszaélésekkel, valamint fúziókkal foglalkozó – eljárásaival 2008 és 2012 között, míg a 2009-2014 közötti időszakban – egy másik, továbbfejlesztett módszerrel számolva – a GVH 97 milliárd forintra becsülte a társadalmi hasznát.

A hivatal közbelépése megkíméli a fogyasztókat azoktól a többletkiadásoktól, amelyekkel a GVH által megakadályozott versenyellenes magatartások és fúziók miatt egyébként szembesülnének – emelik ki a közleményben.

Hozzáfűzik, hogy a GVH felelős a versenykultúra fejlesztéséért, így a versenypolitikai ismeretek terjesztéséért, valamint a megfelelő tájékoztatásokért a jogkövető magatartás elősegítése érdekében. A GVH a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) együttműködve hozta létre a Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központot (ROK), és komoly nemzetközi elismertségre tett szert ott folyó oktatási tevékenységének köszönhetően – áll a közleményben.