Izraelben egy kormányzati bizottság elkészítette a hadsereg átfogó reformjának vázát, de a katonai vezetők elutasítják a javasolt változtatásokat, és nyugdíjkiváltságaikat védő ellentervekkel álltak elő.

A Johanán Loker nyugalmazott dandártábornok vezetésével alakult kormánybizottság hivatalosan ezen a héten nyújtja be a reformlépéseket vázoló terveket, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök már július elején kézhez kapta a dokumentumot.

A javaslatok elsősorban a költségek csökkentését szolgálják: megkurtítanák a továbbszolgálók egyre többet vitatott, igen magas, kiemelt nyugdíját, s 2020-ig fokozatosan két évre mérsékelnék a sorkatonai szolgálat idejét, amelyet nemrég szállítottak le négy hónappal, három évről harminckét hónapra.

A közszolgálati rádió értesülése szerint a terepen szolgáló tisztek korai, negyvenes éveikben történő leszerelésük után továbbra is áthidaló nyugdíjat kapnának tényleges nyugdíjkorhatáruk eléréséig, de a hátországban szolgálók visszavonulásukkor csak egyszeri segélyben részesülnének.

A Loker-bizottság ötvenkilencmilliárd sékeles (nagyjából 4500 milliárd forintos) állandó katonai költségvetést és szigorúbb pénzügyi ellenőrzést javasolt a következő öt évre, szemben a jelenlegi gyakorlattal, amely szerint a hivatalosan előirányzott költségvetés felett évente további többmilliárdos összegeket csoportosítanak át a védelmi tárcához.

A Loker-jelentéssel egyet nem értő katonaság nyilvánosságra hozta a Gideon-terv néven emlegetett, többéves időszakra szóló ellenjavaslatát, amely szintén megpróbálja visszafogni a költségeket, de másként.

A vezérkar tervei alapján felmondanának kétezer-ötszáz hivatásos katonának és leszerelnének százezer tartalékost, valamint mérlegelik a tüzérség létszámának csökkentését, az oktatási és a központi tartalékos egységek létszámának csökkentését is, de megmentenék a hivatásos tisztek nyugdíjkiváltságait.

A katonatisztek élesen bírálták a Loker-bizottság jelentését, szerintük ezek a javaslatok Svájcban lennének alkalmazhatók, de nem Izraelben.

Gadi Ejzenkot vezérkari főnök a hivatásos katonák jogainak védelmére szólított fel. Kijelentette, hogy legitimitásuk kétségbe vonása “jelentősen veszélyezteti annak lehetőségét, hogy szakszerű, elkötelezett és büszke katonák maradjanak a hadsereg kötelékében”.