Az ombudsman szerint miniszteri rendelet helyett törvényi szinten, világos tartalommal kell rögzíteni a gyógyszertárak ügyeleti, készenléti kötelezettségét – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Székely László arra kérte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamarával együttműködve mielőbb vizsgálja felül a miniszteri rendelet – szerinte – aggályos rendelkezéseit.

Az ombudsman a minisztériumtól az ügyeleti és a készenléti szolgálat ellentételezése szabályozásának teljes körű felülvizsgálatát kérte.

Székely László azt követően indított vizsgálatot, hogy egy panaszos gyógyszerész azt a miniszteri rendeletet kifogásolta, amely alapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat anyagi kompenzáció nélkül ügyeleti, készenléti szolgálatra kötelezheti a gyógyszertárak működtetőit.

A panasz felvetette annak gyanúját, hogy a szabályozás miatt csorbulhat a jogbiztonság követelménye, illetve a vállalkozás szabadsága – írták.

Az ombudsman a jelentésében “két körülmény együttállására” emlékeztetett, arra, hogy a gyógyszerészi munka magas szintű szaktudást igénylő, az orvosihoz közel álló élethivatás, a gyógyszertár működtetése pedig – azok privatizációja óta – nyereségorientált gazdasági vállalkozás is.

A gyógyszertárat működtető gyógyszerészt ennek értelmében megilleti a vállalkozás szabadsága, az államnak azonban azt is biztosítania kell, hogy érvényesüljön a polgárai testi és lelki egészséghez való joga is.

A jelentés szerint a gyógyszerellátás biztosítása alkotmányosan indokolja azt, hogy ügyeleti, illetve készenléti szolgálatra kötelezzék a gyógyszertárakat működtetőket. A kötelezés azonban egyben a vállalkozás szabadságának korlátozását is jelenti, ilyen korlátozást pedig rendelet nem, kizárólag csak törvény rendelhet el – hangsúlyozta az ombudsman.

A biztos jelentése szerint a nyitva tartásra kijelölés szempontrendszere egyoldalú, nem ad módot az ügyeletet ellátó patikák eltérő teherbíró képességének, egyéb érdekeinek figyelembe vételére, a szabályozás jelenleg az illetékes tiszti főgyógyszerész mérlegelésén múlik, ami területenként eltérő gyakorlat kialakulásához vezet.

Az ombudsman külön is kitért arra, hogy a kijelölt gyógyszertárak az ügyeleti szolgálatot ingyenesen kötelesek ellátni, ami felveti a korlátozás arányosságának kérdését. Székely László szerint világosnak kellene lennie, hogy mely díjak, kedvezmények szolgálják célzottan az ügyeleti, készenléti szolgálat kompenzációját.