A Fővárosi Főügyészség az ügyben összesen öt személlyel szemben nyújtott be vádiratot a 2006-ban kiírt taxi pályázattal összefüggésben elkövetett vesztegetés, valamint a Budapest Airport Zrt. sérelmére 2006-2010 között elkövetett csalás miatt.

 I. rendű vádlott a vádbéli időszak egy részében jogi előadóként dolgozott a Budapest Airport Zrt.-nél, II. rendű vádlott pedig a társaság jogi igazgatója volt. III. rendű vádlott az ügyben szereplő taxi társaság tényleges irányítója, V. rendű vádlott pedig az alkalmazottja volt. Az ügy IV. rendű vádlottja a bűncselekményekben közreműködő ügyvéd.

A vádirat lényege szerint a Budapest Airport Zrt. új vezetősége 2006 májusában nyílt pályázatot hirdetett a repülőtér utasai részére alkalmi, azaz nem rendelt személytaxi szolgáltatás nyújtására. A III. rendű vádlott által irányított taxi társaság már a pályázat kiírása előtt is végzett a repülőtéren taxi szolgáltatást, amely jól jövedelmezett, ezért a vádlott a pályázaton mindenképpen nyerni akart.

Ennek érdekében a pályázat kiírása után – IV. rendű vádlott ügyvédi közreműködésével – megállapodott az I. rendű és II. rendű vádlottakkal, hogy összesen 11 millió forintért munkaköri kötelezettségeiket megszegve közreműködnek abban, hogy a Budapest Airport Zrt. által kiírt pályázatot a III. rendű vádlott által képviselt taxi társaság nyerje el.

A megállapodás alapján I. rendű és II. rendű vádlottak – szintén a IV. rendű vádlotton keresztül – ellátták a III. rendű vádlottat belső információkkal, segédanyagokkal, tájékoztatták a többi ajánlat tartalmáról, illetve a belső megbeszélések lényegéről. A vádlottak összehangolt közreműködése eredményeként III. rendű vádlott cége a pályázatot elnyerte.

Az I. rendű, II. rendű és IV. rendű vádlott közreműködésük arányában osztozott a III. rendű vádlottól kapott jogtalan előny összegén.

A vád szerint, a szolgáltatási szerződés megkötése után I. rendű és II. rendű vádlottak további készpénz ígérete ellenében vállalták, hogy munkáltatójuk, a Budapest Airport Zrt. sértett gazdasági érdekeivel szemben a III. rendű vádlottnak segítséget nyújtanak abban, hogy mentesülhessen a szerződésben vállalt szolgáltatási díj megfizetése alól. A két vádlott több millió forint jogtalan előny ellenében abban is közreműködött, hogy a szolgáltatási szerződést a Budapest Airport hátrányára módosítsák.

Emellett a III. rendű vádlott olyan módon is megtévesztette a sértettet, hogy alkalmazottja, V. rendű vádlott közreműködésével folyamatosan, éveken keresztül lényegesen kevesebb fuvart jelentett a Budapest Airport Zrt. felé, mint amennyit ténylegesen teljesített.

A csalással a vádlottak 2006-2010 között összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak a Budapest Airport Zrt-nek.

A vád tárgyává tett bűncselekmények törvény szerinti büntetési tétele – amely vádlottaknál a bűnhalmazat megállapítható – öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés. A vádlottak szabadlábon védekeznek.