Az izraeli parlament (kneszet) megszavazta a börtönökben éhségsztrájkoló, az ország biztonságára veszélyesnek tekintett foglyok kényszertáplálásáról rendelkező törvényt.

A második és harmadik olvasásban is elfogadott törvényjavaslat lehetővé teszi ezeknek a foglyoknak a kényszertáplálását. A 120 tagú kneszet jelen lévő képviselői közül 46-an támogatták, 40-en pedig ellenezték az új törvény elfogadását.

Az új szabályozás életbe lépése után a börtön képviselője az államügyészhez és a körzeti bírósághoz fordulhat engedélyért, hogy orvosi felügyelet mellett kényszertáplálásban részesítsék az éhségsztrájkoló rabot, amennyiben orvosi vélemény szerint rövid időn belül veszélybe kerülne annak egészsége, vagy visszafordíthatatlan károsodást okozna további éhezése.

A Háárec című újság honlapja szerint a megszavazott jogszabály a kényszertáplálásról szóló eredeti rendelkezés enyhített változata, amely a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párttal folytatott egyeztetés nyomán alakult ki.

Gilád Erdán belbiztonsági miniszter szerint azért volt szükség a törvényre, mert „az utóbbi években a palesztin biztonsági rabok egyre gyakrabban éhségsztrájkoltak szabadulásukért, vagy hogy nyomást gyakoroljanak jogok és előnyök megszerzése érdekében”.

Az izraeli orvosok szövetsége engedetlenségre szólította fel tagjait az új törvénnyel szemben, mert a kényszertáplálást kínzásnak és veszélyesnek tekinti.