Több ezren vonultak az utcára Szarajevóban, hogy az új munkatörvény tervezete ellen tiltakozzanak. Bosznia-Hercegovinának az európai integrációs folyamat során számos reformintézkedésre lesz szüksége, ezek legfontosabb pontjai a gazdasági és a szociális szférára vonatkoznak. Az új munkatörvény tervezete is ezeknek az intézkedéseknek a része, a jogszabályt pedig Bosznia-Hercegovina két országrészének parlamentjei először külön vitatják meg.

A többségében bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció törvényhozása elé került a tervezet, ezért a dolgozók és a szakszervezetek tagjai az országrész parlamentje elé vonultak. Szerintük az új törvény jelentősen csökkentené a dolgozók jogait és rontana a munkakörülményeken, míg a kormány szerint azért van szükség új jogszabályra, hogy javuljon a gazdasági és befektetési környezet.

A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje egyelőre még nem tárgyalta a tervezetet, ám az ott élők is hasonló tiltakozásokra készülnek.

A boszniai statisztikai hivatal adatai szerint az országban 27,5 százalékos a munkanélküliség, a fiatalok körében azonban ennél jóval magasabb, meghaladja a 40 százalékot is. A tiltakozók szerint az új törvény miatt a fiatalok még nehezebben találnak majd munkát, mint eddig.