A sajtó- és véleményszabadság kiemelkedő társadalmi fontosságára tekintettel egyelőre szüneteltetik a hazaárulás gyanújával két újságíró ellen indított eljárást – közölte a német szövetségi legfőbb ügyész.

Harald Range a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lappal közölte, hogy egyelőre nem teszik meg a büntető perrendtartásról szóló szabályok alapján lehetséges intézkedéseket a netzpolitik.org című hírblog hazaárulással gyanúsított munkatársai ellen.

Az eljárás első szakaszában tisztázni kell, hogy államtitok megsértésének minősül-e azoknak a nemzetbiztonsági iratokat ismertető cikkeknek a közzététele, amelyek miatt elindították az eljárást. A kérdést egy jogi szakvélemény alapján döntik el, amelynek elkészítését csak hivatalos eljárás keretében lehetett kezdeményezni. A szakvélemény beérkezéséig semmilyen intézkedést nem tesznek az ügyben – közölte a legfőbb ügyész a FAZ online kiadásában megjelent beszámoló szerint.

A vizsgálatot csütörtökön indították el a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) – a belső elhárítás – feljelentése nyomán. Az elsősorban online jogvédelemmel foglalkozó netzpolitik.org újságírói a kifogásolt cikkekben a BfV-nek az online kommunikáció megfigyelésének szigorításáról szóló titkos terveit ismertették.

Az eljárás felháborodást váltott ki Németországban, egy online petíció is indult, amelyhez alig néhány óra alatt csaknem 20 ezren csatlakoztak. A change.org című oldalon indított petícióhoz való csatlakozásra szólító felhívás szerint az ügyészségi eljárás súlyos támadás a sajtószabadság ellen, és a hatóságnak az újságírók zaklatása helyett inkább végre az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtő programjainak német vonatkozásaival, illetve az NSA és a német hírszerző szolgálat (BND) együttműködésével kellene foglalkoznia az eddiginél jóval alaposabban.

Számos politikus is bírálta az eljárást. A legfőbb ügyészség fellépése az újságírók ellen “rossz vicc” – írta a Twitteren Ralf Stegner, a szociáldemokrata párt (SPD) alelnöke. A parlament (Bundestag) jogi bizottságának elnöke, Renate Künast, az ellenzési Zöldek politikusa szerint a legfőbb ügyészség “nevetségessé teszi a jogállamiság elveit”, az SPD-től balra álló ellenzéki Baloldal frakcióvezető-helyettese, Sahra Wagenknecht szerint pedig a hatóság “elárulta a demokráciát, hiszen nem az állampolgárok tömeges méretű titkosszolgálati megfigyelése miatt nyomoz, hanem újságírók ellen”.

Az SPD-vel közösen kormányzó konzervatív CDU/CSU pártszövetség részéről viszont azt emelték ki, hogy az államtitokra vonatkozó szabályok kivétel nélkül mindenkire vonatkoznak.

A német ügyvédek egyesületének (DAV) elnöke szerint az újságírói szakmát ki kell vonni a hazaárulás bűncselekményére vonatkozó szabályozás alól. A titkosszolgálatok munkájának feltárása alapvető közérdek, “különösen, amikor az alapjogok tömeges méretű megsértéséről van szó” – mondta Ulrich Schellenberg, aki szerint ezért nem szabad engedélyezni, hogy az állam a hazaárulás gyanújára hivatkozva fellépjen a “kritikus újságírás” ellen.

A ZDF országos közszolgálati televízió hírportálja, a heute.de szerint egyébként a BfV elnöke, Hans-Georg Maassen értesítette a feljelentésről a belügyminisztérium illetékes főosztályvezetőjét és államtitkárát, akik valószínűleg nem tájékoztatták a minisztert, Thomas de Maiziere-t, mert politikailag túlságosan kényesnek és veszélyesnek találták az ügyet.

Peter Schaar volt szövetségi adatvédelmi biztos szerint a belügyminisztériumot terheli a politikai felelősség, mert Maassen bizonyára “zöld jelzést kapott a tárcától” a feljelentéshez. Ez pedig Thomas de Maiziere-nek is kellemetlen lehet. “Ez az ügy akár a pozíciójába is kerülhet egy miniszternek” – mondta Peter Schaar a hírportálnak.