Augusztus 1-jétől hatályosak az új menekültügyi szabályok, és életbe lépett az egészségügyi alapellátási törvény.

A kétfokozatú – előzetes és részletes vizsgálati – szakra bontott menekültügyi eljárás a két szakasz összevonásával egyszerűsödött, ezzel az eljárási idő lerövidült. A menekültkénti elismerést kizáró okok kiegészültek a terrorcselekménnyel, a terrorizmus finanszírozásával, illetve az ezekre való felbujtással, s nem lehet menekültként elismerni azt a külföldit sem, akinek magyarországi tartózkodása a nemzetbiztonságot sérti vagy veszélyezteti.

Életbe lépett az államhatárról szóló törvény módosítása is, amire a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár miatt volt szükség. E szerint a magyar államot schengeni külső határokon a határvonaltól számított 10 méteres sávon belül közérdekű használati jog illeti meg.

Augusztus 1-jén lépett hatályba az egészségügyi alapellátási törvény is, amely rögzíti, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad, az orvosok segítséget kapnak a praxisvásárláshoz, valamint kedvezményekkel ösztönzik a részvételt az állami szűrővizsgálatokon.

A praxisjog adásvételének megkönnyítéséért a háziorvosi tb-finanszírozásból befolyó fix bevétel fedezetként felhasználható a praxis megvásárlásához. Ugyancsak ennek érdekében – a törvény egy jövő januártól életbe lépő rendelkezése szerint – a kormány felhatalmazást kap arra, hogy a felvett hitelhez kamattámogatási rendszert dolgozzon ki.

Kapcsolódó cikk:

Rövidülnek a menekültügyi eljárások – Módosultak az ideiglenes biztonsági határzárral, és a migrációval összefüggő törvények

Praxisközösségek, kamattámogatási rendszer, szakmai vezetők – Augusztustól hatályban az egészségügyi alapellátási törvény