Bronislaw Komorowski lengyel elnöknek, valamint azoknak a lengyel politikusoknak, akik jóváhagyták a mesterséges megtermékenyítést szabályozó törvényt, tartózkodniuk kellene a szentáldozástól, amíg nyilvánosan nem változtatnak véleményüken – áll a lengyel püspöki kar kánonjogi tanácsa elnökének nyilatkozatában.

A nyilatkozatot a Katolikus Hírügynökség (KAI) hozta nyilvánosságra. A püspöki kar nevében nyilatkozó Andrzej Dziega érsek arra reagált, hogy Bronislaw Komorowski július végén – heves politikai és társadalmi vita után – aláírta a lengyel parlament alsó- és felsőháza által jóváhagyott tövényt, mely a meddőség gyógyítását, ezen belül a mesterséges megtermékenyítést szabályozza. Ezzel kapcsolatban levelet is váltott az elnök és a püspöki kar elnöke, Stanislaw Gadecki érsek.

A törvény jóváhagyása után a lengyel sajtó egy neves kánonjogi szakértő véleményét közölte, miszerint Komorowskinak nem volna szabad áldoznia.

A keddi nyilatkozat azután jelent meg, hogy a leköszönő elnök vasárnap részt vett és áldozott a varsói felkelés 71. évfordulója alkalmából bemutatott szentmisén.

Dziega nyilatkozata szerint a jóváhagyott törvény „egyenesen a többi, az eljárás során fogant gyermek élete ellen irányul, valamint az emberéletnek a fogantatástól a természetes halálig tartó sérthetetlensége ellen is”. Az érsek ezzel arra utalt, hogy a törvény 6 magzat életre hívását engedélyezi méhen kívüli megtermékenyítéssel, és lehetővé teszi a be nem ültetett magzatok lefagyasztását.

A nyilatkozat szerint az, aki tudatosan és önszántából jóváhagyja a mesterséges megtermékenyítést lehetővé tevő eljárást, illetve aki mellette szavaz, az egyenesen a rosszra buzdítja embertársait és magatartása nyilvánosan elkövetett súlyos bűnnek minősül.

Ugyanakkor az ügy a kánonjogi szakértő szerint nem jár automatikus kiközösítéssel, erről esetleg a területileg illetékes püspök dönthet. Az érintetteknek mégis “tartózkodniuk kellene az áldozástól”, amíg meg nem gyónják és nyilvánosan meg nem bánják tettüket – szögezi le az érsek, aki a nyilatkozat végén arra kéri a szóban forgó politikusokat, hogy “békéljenek meg Istennel”.

A botrányt kiváltó törvény a mesterséges megtermékenyítést a nem házasságban élő párok számára is elérhetővé teszi, és megengedi, hogy a magzatot egy idegen, névtelen anya testébe ültessék be. Megkönnyíti a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikák állami finanszírozását is. Lengyelországban az állam 2013 óta – jogi szabályozás híján is – finanszírozta az eljárást. Hozzávetőleg 17 millió eurós támogatással tavaly októberig 10 és fél ezer mesterséges megtermékenyítést végeztek, melyek eredményeképpen 677 gyermek született.