A szakmai tőke megbecsüléseként kapják a bérkiegészítést a szociális ágazatban dolgozók – mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Hangsúlyozta: a bérkiegészítés nemcsak ígéret, terv volt a kormányzat részéről, hanem megkezdődött az utalása is. Hozzátette: a kormányzat alapvető célja volt a májusi döntéssel további lépéseket tenni annak érdekében, hogy a szociális ágazatban dolgozókat anyagilag is megbecsüljék.

Az ágazat 93 ezer dolgozója közül 63 ezren kaptak bérkiegészítést az augusztusi utalással, ők azok, akiknek nagyobb a munkatapasztalatuk, hosszabb ideje dolgoznak az ágazatban vagy a felkészültségük, végzettségük magasabb. A bérkiegészítés mértéke bruttó 1650 és 68 ezer forint között van.

Czibere Károly azt mondta: az ágazat dolgozói kézzel fogható bizonyságát tapasztalhatják meg annak, hogy a kormány teljesítette ígéretét. Hozzátette: a kabinet tisztában van azzal a küzdelemmel, szolgálattal, amit ezekben az intézményekben nagyon nehéz körülmények között végeznek, miközben a szektorban dolgozóknak a nemzetgazdasági rangsorban az egyik legalacsonyabb az átlagkeresetük. 

Felidézte: 2014-ben az ágazatban 12 milliárd forint összegű bérpótlékról döntöttek, amelyet minden dolgozó megkapott és 6-17 ezer forint közötti összeget jelentett. Ezután állt fel az életpálya-munkacsoport, harmadik lépésként pedig döntöttek a mostani, 7,6 milliárd forint összegű bérkiegészítésről. Ez a szakmai tudás és tapasztalat, valamint a végzettség megbecsülése mellett azt célozta, hogy a szociális ágazat bértábláját az egészségügyi szektoréhoz közelítsék, valamint alkalmas legyen arra, hogy az életpályamodell ráépülhessen. Reményét fejezte ki, hogy utóbbi elveit a következő hat-nyolc hónapban kidolgozzák, és akkor a jövő nyáron a kormány elé vihetik, amely dönthet a bevezetéséről.

Az államtitkár fontosnak nevezte a szakemberek megtartását, hozzátéve: a bérkiegészítéssel is azt az üzenetet akarták közvetíteni, hogy a szociális segítés vonzó legyen.

Konkrét eseteket említve azt mondta, hogy egy szakmunkás végzettségű gyermekfelügyelő, aki 37 éve van a pályán, bruttó 36 ezer forinttal kapott most többet 2013-hoz képest, ebből 11 ezer forint a 2014-ben megítélt bérpótlék és 25 ezer a mostantól megítélt bérkiegészítés. Egy főiskolai végzettségű pályakezdő családgondozó 43 700 forint bruttó emelést kap ahhoz képest, amit 2013-ban kaphatott volna, egy ugyancsak pályakezdő szociális tanácsadó pedig összességében 52 ezer forinttal keres többet.

Czibere Károly fontosnak nevezte a garanciát, vagyis azt, hogy a fenntartók megkapják a bérkiegészítés összegét, nem nekik kell kigazdálkodniuk; ezt a kormányzat biztosítja, függetlenül attól, hogy az intézmény állami, egyházi, civil vagy önkormányzati fenntartású.

Papp Krisztina, a II. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője a sajtótájékoztatón ismertette: az ő intézményükben dolgozók diplomás szakemberek, esetükben valóban érződik a szociális pótlék korábbi mértékéhez képest háromszoros bérkiegészítés. A főiskolai végzettségűek esetében ez átlagosan 32 430 forintot jelent – mondta.

Czibere Károly a sajtótájékoztató végén arra is felhívta a figyelmet, hogy az óvodákban, bölcsődékben ezen a héten kezdik meg az étkeztetési térítések befizetését, a családok most találkozhatnak először azzal, hogy megváltozott a törvényi szabályozás és szeptembertől kevesebbet kell költeniük erre.