Augusztus 13-án a győri Gárdonyi Géza Általános Iskolában jártak az önként jelentkezők: nem dolgozó elítéltek, elzárásra beutaltak.

“Hogy mi a rossz, és mi a jó, csupán a cselekvés következményeiben válik megítélhetővé. Elkerülhetetlen az ítélet, hiszen a következményeket nem lehet eltüntetni, az ujjunkra ragad, az ajkunkra fagy, de amíg nem fenyeget időzavar, újabb cselekvésekkel módosíthatunk, változtathatunk a jó és a rossz arányán. A jóvátétel puszta szándéka is megnyerő.” (Nádas Péter)

Fotó: GY-M-S Megyei Bv. Intézet

Használt iskolatáblákat kapott az iskola, a hozzájuk tartozó tartószerkezettel együtt. Ezeket a csaknem 150 kilós eszközöket kellett a tantermekbe felhordani. Bár a munkát a táblák súlya mellett a nagy meleg is lassította, a fogvatartottak nagy lelkesedéssel végezték a feladatot.

Fotó: GY-M-S Megyei Bv. Intézet

A jóvátétel azonban nem egyirányú: Szalai Ferenc, az iskola igazgatójának elmondása szerint fűzfavesszőket szállítanak majd a börtönbe, és segítenek az érdeklődőknek elsajátítani a fűzfavessző megmunkálásának, fonásának rejtelmeit. Ez amellett, hogy hasznos időtöltés, fejleszti a kézügyességet is.

Az iskola munkaközössége intézetlátogatáson is részt fog venni, ahol megismerkednek az itt élők és dolgozók mindennapjaival.